Őrület Ukrajnában: már az időseket is behívják katonának

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2023.12.15.,
Ukrainian soldiers hold their position at the front line near the Russian-occupied Ukrainian city of Horlivka, Donetsk region, on December 14, 2023. (Photo by Anatolii STEPANOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Bőven a 40 év felett jár az ukrán katonák átlagéletkora - írja a The Press United.
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erőknek azonnali szüksége van fiatalabb sorkatonákra, mivel jelenleg a hadseregben az átlagéletkor jóval 40 felett jár - mondta Alekszej Tarasenko ukrán parancsnok egy vasárnapi tévéinterjúban, írja a The Press United.

- mondta Tarasenko.

Tarasenko azt követően nyilatkozott, hogy az ukrán parlament további módosításokat kért a kormánytól a sokat vitatott törvényjavaslathoz, amely bővítené a sorkatonai szolgálatra jelentkező férfiak körét. A tervezett jogszabály 27-ről 25 évre csökkentené a maximális behívási életkort, korlátozná a halasztást, és szigorítaná a behívás alól kibújók büntetését. A kritikusok szerint a törvényjavaslat olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek sértik az alkotmányt és utat nyitnak a korrupciónak.

Egyre súlyosabbak lehetnek az ukrán veszteségek, Kijev azonban továbbra sem közöl hivatalos számokat. Forrás: AFP/Anatolii Stepanov

Tavaly decemberben Volodimir Zelenszkij ugyan bejelentette további 450-500 ezer ember mozgósítására vonatkozó szándékát, Valerij Zaluzsnyij vezérkari főnök - akivel egyre élesebb politikai konfliktusa van Zelenszkijnek - azonban tagadta, hogy az ukrán hadseregnek igénye lenne további katonákra. Ennek ellenére az ukrán hadvezetés folyamatosan keresi a harctéri veszteségek pótlásának különböző lehetőségeit, beleértve az elektronikus behívópapírok bevezetését, valamint a nők besorozását. Ráadásul Mikolajev régió kormányzója, Valerij Kim szerint

a félmillió katona is kevés lenne, ezért inkább kétmillió katona mozgósítását javasolja.

Ukrajna továbbra sem hajlandó hivatalos számokat közölni a veszteségekre vonatkozóan, az orosz hadsereg 300 és 500 ezer közé teszi az ukrán hadsereg veszteségeit, a sebesülteket és halottakat együtt számolva.