Szabadon engedték a lengyel képviselőket

DUDA, Andrzej; KAMINSKI, Mariusz; WASIK, Maciej
Radom, 2024. január 23. Mariusz Kaminski lengyel ellenzéki képviselő (k) kiszabadul a börtönből keletközép-lengyelországi Radomban 2024. január 23-án, miután Andrzej Duda lengyel elnök másodszor is megkegyelmezett a volt belügyminiszternek és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettesnek. A két ellenzéki politikust évekkel korábban már kegyelemben részesítette, de az egykori büntetőügyben hozott újabb bírósági ítélet alapján a kegyelem ellenére megfosztották képviselői mandátumuktól és börtönbe zárták őket. MTI/EPA/PAP/Piotr Polak
Vágólapra másolva!
Kiengedték a börtönből a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) két képviselőjét, Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Kedd éjjel kiengedték a börtönből Mariusz Kaminskit és Maciej Wasikot.

A két képviselőt a közösségi médiában közzétett fotók és videók szerint hozzátartozóik, a Jog és Igazságosság politikusai, valamint szimpatizánsok tömege várta.

Kaminski a feleségére és Stanislaw Karczewski volt szenátusi elnökre támaszkodva ült be az autóba – írja az MTI tudósítása. A volt belügyminisztert az éhségsztrájk miatt a börtönkórházban kényszertáplálást kapott.

Mariusz Kaminski lengyel ellenzéki képviselő kiszabadul a börtönből keletközép-lengyelországi Radomban 2024. január 23-án, miután Andrzej Duda lengyel elnök másodszor is megkegyelmezett a volt belügyminiszternek és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettesnek. Forrás: MTI/EPA/PAP/Piotr Polak

– idézte Kaminski üzenetét a miniszterelnöknek és az őt képviselői mandátumától megfosztó házelnöknek a wPolityce lengyel hírportál.

Maciej Wasik köszönetet mondott az őt támogatóknak.

– mondta, egyben biztosított mindenkit, hogy az éhségsztrájk ellenére jól érzi magát.

A volt belügyminiszter-helyettes úgy véli, jogtalan volt az őt képviselői mandátumától megfosztó döntés,

így továbbra is az a kötelessége, hogy képviselje választóit a lengyel parlamentben, a szejmben.

Donald Tusk miniszterelnök a közösségi médiában közzétett posztjában a két képviselőt bűnözőknek nevezte. "Az elnök – ezúttal szabályosan – élt a bűnözőkkel szembeni kegyelmi jogával. Ez minden" – írta Tusk.