Vágólapra másolva!
Szoboszlai Dominik szendvicset csinál, énekel, szakít a barátnőjével, új autót vesz, újra összejön a régi barátnővel és így tovább, és így tovább. Ha úgy érzi, hogy az elmúlt hónapokban a csapból is a magyar fociválogatott sztárja folyik, nem téved: az emberek egyszerűen nem tudnak betelni vele, bármit posztol, az ma már több százezer interakciót szül. A liverpooli szerződés a pályán kívül is a legnagyobb sztárok sorába repítette a 23 éves focistát.

EGY A SOK KÖZÜL

Aki látta focizni, rögtön tudta, hogy Szoboszlai Dominik tehetsége a párját ritkítja, és még egészen biztosan sokra fogja vinni. A karrierje pedig valóban szépen ívelt felfelé, a Red Bull birodalmon belül egyre nagyobb, egyre nívósabb klubokban bizonyított: Liefering, Salzburg majd Lipcse volt a megállók sorrendje, és a magyar fiú mindenhol pillanatok alatt vezérré, csapata egyik, ha nem a legjobbjává vált.

Szoboszlai Dominik (középen) bűvöli a labdát a Salzburg színeiben a Bayern München sztárja, Lucas Hernandez, Joshua Kimmich és Jerome Boateng között egy 2020. november 3-i BL-csoportmeccsen Forrás: AFP/Barbara Gindl

A magyar sajtó kezdettől fogva sokat foglalkozott vele, hiszen az, hogy 17-18 évesen előbb toronymagasan kiemelkedett a Lieferingből, majd annak a RB Salzburgnak lett az egyik legjobbja, amelyikből sorra vitték el a csapattársait - Erling Haalandot, Karim Adeyemit vagy Bernardót - a topligákba szereplő csapatok, értelemszerűen kíváncsivá tette az embereket. Ekkor azonban Szoboszlai még csak egy feltörekvő tehetség volt a sok közül, a pályán már meg-megcsillant a tudása, a sztárok másik "játékterén", a közösségi médiában, és általában a médiában ekkoriban még nem igen lehetett a nagyokkal egy lapon említeni.

Ehhez köze volt annak is, hogy kis piacon mutatta meg magát, hiszen sem osztrák, sem a magyar piacon nincs olyan közösségi és bulvármédia, ami milliókat mozgatna meg. És ismerve Szoboszlai családi hátterét, illetve menedzsmentjét, aligha járunk messze a valóságtól, ha azt feltételezzük, hogy szigorú édesapja, Szoboszlai Zsolt és menedzsere, Esterházy Mátyás nagyon is tudatosan tartotta viszonylag távol a tehetséges kamaszt ettől a világtól.

SZTÁRRÁ VÁLÁS LIPCSÉBEN ÉS A VÁLOGATOTTBAN

Szoboszlai ekkoriban egy tisztességes, 100 ezer követővel bíró Instagram-fiókon osztott meg tartalmakat, melyek átalában 20-30 ezer kedvelést és pár száz kommentet kaptak, ami egyáltalán nem rossz mutató. 2020 végén, amikor a válogatott kivívta az Eb-pótselejtezőt, többek között Szoboszlai jó játékával, megugrott a követők száma, és a 2021-es hazai rendezésű Eb-idején már 250 ezret mutatott a számláló.

Szoboszlai Dominik gólöröme az Izland elleni Eb-pótselejtezőn Fotó: Polyák Attila - Origo

De még ekkor is kevesen számítottak arra, ami alig két évvel később következett. Lipcsében már a nagy színpadon mutathatta meg a tudását Szoboszlai, a Bundesliga világszerte figyelemmel követett bajnokság, a jó játékosokat pedig érthetően többen követik be. Így 2021 októberében már 300, tíz hónappal később pedig már 400 ezer követője volt Szoboszlai Instagram-oldalának.

Az interakciók száma is megduplázódott a hetente kitett egy-két poszton, 2021 végén már találunk 80 ezernél több lájkot hozó képet is.

Ezt az állapotot stabilan tartotta, miközben egyre nagyobb sztár lett nem csak itthon, de Németországban is, ahol már a Bundesliga legjobbjai között tartották számon. 2023 végén már egyre többet lehetett hallani az átigazolásáról, és miután a korábban emlegetett sztárcsapatok mellett feltűnt a Liverpool neve is, minden megváltozott.

ROBBAN A SZOBOSZLAI-BOMBA

A Liverpool ugyanis már valódi főszereplő azon a bizonyos nagy színpadon, magyarul igazi sztárcsapat, amelynek világszerte több tízmillió rajongója van az Egyesült Államoktól kezdve a Közel- és Távol-keleten át Ausztráliáig.

A klub játékosai világsztárok, akiket megkülönböztetett figyelem kísér a világon mindenhol,

így nem csoda, hogy a Pool érdeklődésének hatására napokon belül 4-ről 600 ezerre nőtt Szoboszlai Insta-követői száma. Itt egy rövid kitérő: a 2022. június 14-én Wolverhamptonban az angolok elleni 4-0-s győzelem után kitett kép, amelyen Schäfer Andrással és Szalai Ádámmal pózol, az első poszt, amelyen a lájkok száma átlépte a 100 ezret!

Pedig az angolok ekkor még nem is sejthették, hogy egy évvel később a Premier League-be igazol a 2023 nyári átigazolási időszak egyik legértékesebb transzfereként. Most kapaszkodjanak meg: az aláírást bejelentő, 2023. július 2-i poszton több mint 940 ezer lájk van!

Hogy mit jelent a Liverpool játékosának lenni? A közösségi médiában azt, hogy az aláírás napján meglévő 657 ezer követő száma hetente(!) nőtt százezerrel! Sőt, még kicsivel gyorsabban is, hiszen július 17-én átlépte az egymillió főt a követők száma.

Minden érdekes lett, amit Szoboszlai csinált, vagy éppen nem csinált, amihez hozzászólt, és, akivel beszélt. Az angol bulvársajtó már a szerződéskötés másnapján rávetette magát a focista akkori kedvesére, Gécsek Fannira, akinek a szépségéről nem győztek áradozni.

Gécsek Fanni és Szoboszlai Dominik kapcsolata lázba hozta az angol bulvársajtót Forrás: fannigecsek@instagram

Október 1-jén pedig már arról írhattunk, hogy Szoboszlai Dominik elérte az 1,7 millió követőt az Instagramon, ezzel ő lett a legnépszerűbb magyar sportoló Dzsudzsák Balázst megelőzve. Csak ezen az egy napon egyébként több mint 13 ezren követték be a magyar válogatott csapatkapitányának az oldalát.

A CSAPBÓL IS SZOBOSZLAI FOLYIK

Szoboszlai Insta-oldalának jelenleg 2,24 millió követője van, amivel a második a magyar listán, 20 millió rajongó által bekövetett szupermodell, Palvin Barbara mögött. Gyorsan tegyük még hozzá, hogy egy olyan profilról beszélünk Szoboszlai esetében, ahol nagyon szűrt tartalom van, 99 százalékban csak szakmai, azaz focis képek, melyek közé nagy ritkán csúszik be egy-egy lazább civil kép.

Egy divatfotózás is hoz már 433 ezer lájkot:

De semmi magamutogatás, luxus kocsival, drága órával flexelés, vagy egzotikus nyaralóhelyen heverészés füdőgatyában hasizmot villogtatva. Viszont Angliában is hír születik egy-egy megosztó megmozdulásából, mint például a Montenegró elleni Eb-selejtező utáni lelátói pálinkázás, vagy abból, hogy Pep Guardiola nem tudta kimondani a nevét.

Persze, ha valaki forintban súlyos tízmilliókat keres hetente, ott elég béna dolog lenne azt állítani, hogy nincs luxus. Persze, hogy van, például egy drága új autó formájában.

De kit ne érdekelne, ahogy két csapattársával bagel szendvicseket készít egy liverpooli pékségben?

Vagy a Liverpool X- (korábbanTwitter)-oldalán közel négyezer lájkot kapó videó a híres tetoválásairól?

Nem is beszélve arról, hogy az emberek megőrülnek a hírt hallva, hogy Szoboszlainak új (vagy nem is annyira új?) barátnője van. Bár közben egy internetes szavazáson arról fantáziálnak, hogy inkább az énekes Tóth Andival kellene összejönnie.

De ennél is nagyobbat szólt a nyáron három telt házas Puskás Aréna-koncertre készülő popsztár, Azahriah és Szoboszlai Dominik duettje, még, ha azt nem is a két művésznek, hanem a mesterséges intelligenciának köszönhettük.

Szoboszlai úgyis százezrével gyűjti be a lájkokat, hogy az imént sorolt bombasztikus híreket nem is osztja meg közvetlenül a követőivel. A legtöbb kedvelést egy friss bejegyzés kapta: az Év Sportolója-díj átvételére több mint 645 ezer kedvelés és 2403 komment érkezett.

Alig marad el a Leicester City ellen lőtt bombagólt ünneplő poszt, amire 642 ezer lájk jött:

És a világbajnok csapattárs, Alexis Mac Allister mellett kommentelte, Trent Alexander-Arnold, Endo Wataru, Christopher Nkunku, a Real Madrid sztárja, Jude Bellingham, vagy a transzferguru, Fabrizio Romano is. Tízezernél több komment

Ez pedig a harmadik legsikereseb poszt 595 ezer kedveléssel:

A nemzetközi ismertségből a magyar válogatott posztok is profitálnak, hiszen már azokat is lájkolják szoboszlai világklasszis csapattársai, rajtuk keresztül pedig eljut a követőikhez is a világ minden pontjára. Ezt a képet például majd' 300 ezren kedvelték.

A Tik-tokon egymást érik a Szoboszlairól, vagy éppen Szoboszlainak írt dalok, mint például ez a kocsmanóta:

@alekhornes Myyy, Myyy Dominik Szoboszlai.. #chant#liverpool#dominikszoboszlai#fyp♬ original sound - ALEK

De az Év Sportolója-gála utáni Liverpoolba történő megérkezését is személyre szabott videóval köszöntötte egy felhasználó:

@icons4_u Dominik Szoboszlai arrives back in Liverpool from Budapest , Hungary #dominikszoboszlai#szoboszlai#liverpoolfc#liverpool#lfc#lfcfamily#lfcfans#lfcedit#thereds#reds#premierleague#footballtiktok#footballtiktok#footballers#footyplayer#fyp#fypシ#viral#viralvideo#viraltiktok#anfield#anfieldroad#anfieldstadium#anfieldagenda#kopite#thekop♬ original sound - RoadtoDave

De a rövid videók kimeríthetetlen tárháza ezeken kívül is tele van több milliós nézettségű Szoboszlai-témájú videókkal.

Szoboszlai Dominiknek egyébként van egy korrekt módon karban tartott, és hasonlóan szigorúan kezelt X-fiókja is, amit valamivel több mint 46 ezer felhasználó követ, és, ahol nem ritkák a 10 ezer fölötti lájkok egy-egy poszt alatt. A kiemelt rekorder bejegyzésen például 35 ezer kedvelés van!

Szoboszlai Dominik tökéletes példája annak, hogy erőltetett lájkvadászat nélkül, a pályán nyújtott teljesítménnyel is lehet rajongókat gyűjteni. Ha Szoboszlai a sérülése után visszatér a pályára, és ismét olyan formában játszik, ahogy azt megszoktuk tőle, garantált, hogy a 2,2 millió követőből nagyon gyorsan 3 millió lesz.

Szavazzon!

Ön követi már valamelyik közösségi oldalon Szoboszlait?