Szenzációs leletre bukkantak debreceni régészek

avarok
Az avarok eredete - más egykori nagy sztyeppei népekéhez hasonlóan - a múlt homályába vész. Az archeogenetika új perspektívát nyitott az eredetkutatásban ( a kép illusztráció)
Vágólapra másolva!
Teljes fegyverzetű, avar harcos sírját találták meg a debreceni Déri Múzeum régészei Ebes határában még a múlt év novemberében, a lelet részleteit jelenleg tárják fel a szakemberek - közölte a múzeum hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Teljes épségében bukkantak rá a régészek az avar harcos lamellás páncélzatára

Azt írták, hogy a magányos, kora avar kori sírból teljes lamellás páncél került elő, a viszonylag sekély sírban nyugvó harcos fölé lovát is eltemették. A ló alatt, az elhunyt fölé kiterítve, került elő a páncél, amelyre ráhelyezték a harcos fából készült nyíltegezét a benne lévő nyilakkal, valamint íját és kardját is. A sír jelentőségét a benne lévő páncél adja, amely - a 2017-ben feltárt derecskei lelet után - a második olyan lamellás vért, amely valószínűleg teljesnek mondható, és régészeti feltáráson, viszonylag érintetlen állapotban került elő.

A korai Avar Kaganátus területe és a Kárpát-medence vizsgált helyszínei Forrás: https://www.nature.com/articles/s41598-019-57378-8/figures/1

Ebből adódóan, a lócsontokat leszámítva, a teljes leletegyüttest egy tömbben emelték ki a szakemberek, amelynek jelenleg a restaurátorműhelyben végzik a bontását, dokumentálását. Mindez lehetővé teszi a páncél szerkezetének értelmezését, rekonstruálását, és további adatokkal szolgálhat az avar kori lamellás páncélokról - közölték.

Egy tömbben "in situ" emelték ki az avar harcos értékes leleteket tartalmazó sírját a Déri Múzeum régészei Forrás: Déri Múzeum

A leletegyüttes műhelyben való bontása ugyanakkor olyan jelenségek, például szerves maradványok észlelését és vizsgálatát is lehetővé teszi, ami terepi viszonyok között nem volna lehetséges.

Európai viszonylatban is egyedülállónak számít az ebesi lelet

Kiemelték: az avar nehézlovasság felszerelésének fontos részét jelentették a lamellás páncélok. A több, kicsi vaslemezből készült páncéltípusnak általában néhány töredéke, néhány összefűzött darabja kerül elő a sírokból. Azokat a sírokat pedig, ahol a bennük talált lamellák száma teljes páncélra utal, korabeli vagy újkori bolygatás érte.

Lovával együtt eltemetett avar harcos ( a kép illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons/Damjanich János Múzeum, Szolnok

"Ezért volt különleges a 2017 tavaszán, Derecske délnyugati határában, az M35-ös autópálya régészeti feltárása során előkerült, 7. század elején élt harcos sírja" - áll a közleményben, amely szerint a férfi alá terített páncél - az egykorú, európai páncélleleteket is figyelembe véve -,

az első olyan lamellás vért, amely teljesnek mondható,

szakember tárta fel, és nem megbolygatott állapotban, hanem eredeti helyzetben emelték ki. A derecskei lelet jelentőségét mutatja, hogy a múzeum kincsei Ausztriában (Schallaburg), majd Németországban (Halle) is láthatóak voltak az elmúlt években rendezett, lovasnomádokat bemutató kiállításokon.

Az avarok eredete - más egykori nagy sztyeppei népekéhez hasonlóan - a múlt homályába vész. Az archeogenetika új perspektívát nyitott az eredetkutatásban ( a kép illusztráció) Forrás: Pinterest

Ugyanakkor ezeket a páncélokat az adott személyre szabták, nem voltak egységesek: eltérő méretű, formájú, számú lemezekből, eltérő fűzésmóddal készülhettek, eltérő számú sorokból állhattak, így minél több teljes, vagy majdnem teljes páncéllelet kerül elő ép állapotban, annál teljesebb képet kaphatunk nemcsak a páncélzatról, hanem az avar nehézlovasságról is. Ezért is nagy jelentőségű az Ebesen a közelmúltban talált lovassír. Vizsgálata már megkezdődött, jelenleg a páncélzat, a fegyverek láthatók a testen, ám a restaurálás előrehaladtával további értékes leletek is előkerülhetnek még - áll a dokumentumban.

Avar ékszerek és fegyverek (a kép illusztráció) Forrás: Wikimedia Commons/Damjanich János Múzeum, Szolnok

A régészek, minthogy a leletre novemberben, Rúfusz napján bukkantak, ezt a nevet adták a kora avarkorban, vélhetően a 7. század első felében élt harcosnak.