Soha nem látott pusztítást végzett az erdőtűz Chilében - videó

tűz, erdő, erdőtűz, Chile, február
Aerial view of the forest fire that affects the hills of the city of Vińa del Mar in the Las Pataguas sector, Chile, taken on February 3, 2024. The region of Valparaoso and Vińa del Mar, in central Chile, woke up on Saturday with a partial curfew to allow the movement of evacuees and the transfer of emergency equipment in the midst of a series of unprecedented fires, authorities reported. (Photo by Javier TORRES / AFP)
Vágólapra másolva!
A chilei hatóságok jelentése szerint hétfőre virradóra 112-re emelkedett a dél-amerikai ország középső részén tomboló erdőtüzek halálos áldozatainak száma, az elnök kétnapos nemzeti gyászt hirdetett.
Vágólapra másolva!

A hatóságok szerint több száz ember eltűnt, a halálos áldozatok száma pedig tovább fog emelkedni, mivel egyre több holttestet találnak a felperzselt hegyoldalakon és a leégett lakóépületekben.

Az erősödő szélben pénteken hevesebbé vált tüzek jelenleg a fővárostól, Santiago de Chilétől nyugatra fekvő Vina del Mar és Valparaíso tengerparti városokat fenyegetik, ahol több mint egymillióan élnek.
A belügyminisztérium közlése szerint

jelenleg 165 helyen tombol tűzvész országszerte.

A hatóságok becslése szerint csupán Vina del Mar és Quilpué térségében mintegy 14 ezer lakóház vált a lángok martalékává.

A Vina del Mar térségben készített, a közösségi oldalakon megosztott drónfelvételeken elpusztult városrészek, a házak és autók maradványai között bolyongó emberek láthatók.

A tűzoltók a katonaság segítségével elsősorban azon dolgoztak, hogy meggátolják a tűz továbbterjedését a lakott területeken, a lángok megfékezésére. helikoptereket is bevetnek.

A legsúlyosabban érintett területeken kijárási tilalmat rendeltek el.

Gabriel Boric chilei elnök vasárnapi televíziós beszédében elmondta, hogy a katasztrófa miatt szükségállapotot rendelt el, hétfőtől pedig kétnapos nemzeti gyászt hirdetett az országban, amely meglátása szerint "nagyon súlyos tragédiával" néz szembe. Carolina Tohá belügyminiszter úgy vélte, ez Chilében a legsúlyosabb természeti katasztrófa a 2010-es földrengés óta, amikor ötszázan haltak meg. Hozzátette, a tűznek minden bizonnyal még további áldozatai lesznek.