Hazai győzelem született a Finn-ralin: a címvédő Marcus Grönholm, Timo Rautiainen páros nyerte a világbajnokság kilencedik futamát. A Peugeot 206 WRC-vel versenyző kettős az 1678 km-es össztáv után 25 mp-cel előzte meg a brit Richard Burns, Robert Reid (Subaru Impreza) duót. A pontversenyben továbbra is a négyszeres világbajnok Tommi Mäkinen (Mitsubishi Lancer) vezet.

Fotó: Amber PR
Légi úton a Peugeot a siker felé
Bár a harmadik nap első gyorsasági szakaszát Richard Burns nyerte meg, még mindig csak a harmadik helyen állt összetettben, s nagyon hajtott egy jobb helyezésért. A másodikig el is jutott, de tovább nem, hiszen 2000 után újra Marcus Grönholm győzött a 206-ossal. Bár Grönholm az utolsó napon egy gyorsot sem nyert, kiegyensúlyozott vezetésével megszerezte a trófeát.

Nagy megkönnyebbülés ez a Peugeot számára, amely a szezon eddigi részében elég gyenge teljesítményt nyújtott. Különösen azért, mert az első hely mellett a csapat másik pilótája, Harri Rovanperä végig kitűnő teljesítményt nyújtott, s végül a negyedik hely, s az ezért járó három pont jutott számára. Az utolsó előtti gyorsasági szakaszt is ő nyerte meg, bár a szombati naphoz hasonlóan ezúttal is érezte a lengéscsillapítóból kifolyt olaj szagát.

Richard Burns ezen a szakaszon (20.) a negyedik legjobb időt futotta, miután közelebbi ismeretséget kötött egy sziklával. "Rendben volt minden, de a startnál nekimentem egy sziklának a bal első kerekemmel, ezután egy kicsit vibrált az autó, s talán emiatt is vesztettünk egy kis időt" - mondta.

Fotó: Amber PR
Solberg és a Subaru-csapat is elégedett lehet
Bár a Ford-pilóták szinték nagyon jól mentek, Francois Delecour mégis kénytelen volt feladni a versenyt a harmadik nap elején, a gyorsaságira vezető etapon, mivel üzemanyag-nyomás problémák léptek fel a Focusban.

Bár az utolsó szakaszgyőzelmet Richard Burns gyűjthette be, mégis kénytelen volt beérni az összetett második helyével. A brit pilóta 25 másodperccel az éllovas Grönholm mögött ért célba, s mindössze hét másodperc előnnyel Colin McRae előtt. McRae így nyilatkozott: "Elégedett vagyok a harmadik hellyel. A negyedikkel is az lennék. Miután Tommi (Mäkinen) kiesett az első nap, annyi dolgunk maradt, hogy annyi pontot gyűjtsünk, amennyit csak lehet."

A Finn-rali végeredménye (21 gyors, 406,38 km):
1. Grönholm, Rautiainen (Peugeot 206 WRC) 3:23.12.8 óra
2. Burns, Reid (Subaru Impreza WRC) 25 mp hátrány
3. C. McRae, Grist (Ford Focus WRC) 32,3 mp h
4. Rovanperä, Pietilainen (Peugeot 206 WRC) 33,9 mp h
5. Märtin, Park (Subaru Impreza WRC) 1:17.9 p h
6. Sainz, Moya (Ford Focus WRC) 1:40.5 p h
7. Solberg, Mills (Subaru Impreza WRC) 2:39.6 p h
8. Lindholm, Hantunen (Peugeot 206 WRC) 2:44.6 p h
9. Hagström, Gardemeister (Toyota Corolla WRC) 5:01.2 p h
10. Loix, Smeets (Mitsubishi Carisma GT) 5:05.4 p h
11. Tuohino, Vihavainen (Toyota Corolla WRC) 5:42.1 p h
12. Eriksson, Parmander (Hyundai Accent WRC) 6:46.4 p h
13. A. McRae, Senior (Hyundai Accent WRC) 7:26.6 p h
14. G. Panizzi, H. Panizzi (Peugeot 206 WRC) 7:29.1 p h
15. Schwarz, Hiemer (Skoda Octavia WRC) 9:02.2 p h

A világbajnoki pontverseny állása

Korábban: