Júliusban Ágyúgolyó Futam indul

Vágólapra másolva!
Idén nyáron első alkalommal kerül megrendezésre a legendás túraverseny mintájára megálmodott rendezvény.
Vágólapra másolva!

A szervezők szándékuk szerint egy olyan eseményt szeretnének lebonyolítani, melynek középpontjában nem a féktelen száguldás és a szabályok megszegése, hanem a tájékozódási képesség és az ügyesség áll. Egy jó hangulatú rendezvényt, ha úgy tetszik, egy háromnapos bulit szerveznek, amelyre a jelentkezőkön túl ismert személyiségeket hívnak meg. A rendezők hangsúlyozzák, hogy az Ágyúgolyó Futam nem verseny, hanem egy közös túra. Ennek ellentmondani látszik a viszonylag magas, autós résztvevők esetében egymillió, motorosoknál hétszázezer forintos jutalom, melyet az első helyezett kap, és amely a jelentkezők számától függően még emelkedhet.

A résztvevőknek egyébként 48 óra alatt 1500 kilométeres távot kell megtenniük, közben át kell haladniuk az előre kijelölt, de a rajtig titokban tartott ellenőrzési pontokon. A kiindulási és a célpontot a szervezők egyelőre nem jelölték ki, az útvonalat a résztvevők saját belátásuk szerint választhatják meg. Az ellenőrző pontok érintéséért pontok járnak az etap megtételére kiírt minimális és maximális szintidőnek megfelelően. Az, hogy a két nap alatt kapható maximális 20 ponton felül hogyan fogják differenciálni az eredményeket, egyelőre nem derül ki világosan a rendezvény kiírásából.

Az Ágyúgolyó Futam 2005 honlapjáról nem derül ki az sem, hogy kik a rendezvény támogatói, illetve esetleges védnökei, bár kétségkívül július 7-ig, a futam rajtjáig még van idő. A versenyre mindenesetre már lehet nevezni, az autósoknak versenyzőnként hatvanezer forint (egy autóban két versenyző ül), motorosoknak hetvenötezer forint a nevezési díj, melyből április 20-ig tízezer forintot elengednek a szervezők.

Az Ágyúgolyó Futam talán nem ismeretlen itthon sem, hiszen rajzfilm és mozifilm is feldolgozta már a témát. Angliában például Gumball 3000 néven 1999 óta, évente hírességek, különleges autók és motorok részvételével rendezik meg. Az első évben Franciaország, Olaszország, Ausztria és Németország érintésével zajlott a verseny, a rajt és a cél is Londonban volt. De rendeztek már futamot az Egyesült Államokban, illetve 2004-ben Afrikába is eljutottak.

Magyarországon hasonló névvel egyébként rali versenyt rendeztek már, Szilveszteri Ágyúgolyó Futam néven.