Nem divat a biztonsági öv a mediterrán országokban

2005.02.17. 11:41

Egy európai felmérés szerint a görög autósok mindössze 15 százaléka használja a biztonsági övet a városi utakon. Nem sokkal jobb az olaszok statisztikája sem, ott a vezetők 16 százaléka használja az övet, ami messze elmarad az uniós átlag 64 százalékos szintjétől. Magyarország a 61 százalékos értékével az erős középmezőnyben van.

Nem divat a biztonsági öv az olasz autósoknál, csak minden hatodik vezető (16 százalék) köti be magát a városi forgalomban egy közelmúltban végzett európai felmérés szerint. Teszik ezt az olasz vezetők a borsos, de a rendőrök által szinte sohasem kiszabott bírságok ellenére, hiszen a cammogó és enyhén szólva is kaotikus olasz nagyvárosi forgalomban a biztonsági öv csak akadályt jelent a telefonálásban, a sminkelésben, a gyereknevelésben és az újságolvasásban, más elfoglaltságokat nem is említve.

A taljánoknál csak a görögök szabadosabbak, náluk csak a autósok 15 százaléka köti be magát a városi utakon, miközben az uniós átlag azért sokkal jobb, 64 százalék. A legfegyelmezettebbek a britek (89 százalék), a németek és a svédek (egyaránt 82 százalék), majd a dobogóról alig lemaradva következnek a finnek (81 százalék). Magyarország a biztonsági övet bekapcsoló autósok 61 százalékos eredményével az erős középmezőnyben foglal helyet, megelőzve a szlovéneket (60 százalék), de még a belgákat (57 százalék) és a spanyolokat (51 százalék) is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK