Peterhansel elbukta kilencedik Dakar-sikerét

Vágólapra másolva!
Erre aztán senki nem számít(hat)ott. Technikai sport ide, a sivatag kegyetlensége oda, szerdáig a 28. Dakar-ralin is úgy volt, hogy a címvédő, motorral hatszor, autóval is már kétszer diadalmaskodó francia Peterhansel ezúttal sem talál legyőzőre. De hibázott, és örülhet, hogy nem esett ki. A versenyben maradt pár magyar szépen teljesített.
Vágólapra másolva!

13. szakasz, Bamako-Labé, 872 km, ebből 368 km szelektív

Ennyit a papírformáról. A motorosoknál már korábban bukott a címvédő, francia Despres (KTM), csoda, hogy egyáltalán még megy, mi több, a második helyen. Aztán csütörtökön az autósok kategóriájában uralkodó Peterhanselék (Mitsuibshi) rontottak, eltrafáltak egy fát, szereltek, három órát vesztettek, visszaestek a negyedik helyre. A szakaszgyőzelem és az abszolút első hely (20 p előnnyel a dél-afrikai, volkswagenes De Villiers előtt) az ugyancsak francia Mitsu-pilóta, exsíző Alphand-é lett. A Szalay, Bunkoczi (Opel) páros 36. lett a technikás, csúszós, vízátkelésekkel teli szakaszon Maliból át Guineába. Összetettben is a tisztességes 36. hely a tapasztalt magyar párosé.

A motorosoknál Despres nyerte a szakaszt... Az élen álló, persze, hogy szintén KTM-es spanyol Coma gurult be mögötte, s őrzi félórás előnyét. Varga Ákos 38. lett, abszolútban a 66. helyről várja a folytatást.

A kamionosoknál a Stacey vezette hollandus MAN zsinórban harmadik gyorsaságiját nyerte, jutalma egy második hely a két orosz kamazos, Csaguin és a címvédő Kabirov szendvicsében. Darázsiékrók sokáig úgy tudtuk, hogy a parádés 13. helyen zártak, a hivatalos listán bezzeg most a a 27. pozíció az övék, összetettben meg a 16. Az újonc Szobiék a 33. helyen zártak, összetettben a 26. helyen vannak.

Pénteken Szenegálba érkezik a mezőny (Labé-Tambacounda, 567 km, ebből 348 km a szelektív). Közel a cél.