WRC: következik a Katalán rali

Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig a szezon negyedik versenyén, aszfalton először, a Katalán ralin méri össze erejét az elit, szép a mezőny, jó meccs várható. Természetesen a címvédő, francia Loeb (Citroën) a legesélyesebb. A teszten balesetet szenvedő osztrák Stohl (Peugeot) is indul.
Vágólapra másolva!

Négy év után ismét tavasszal száguldozik Spanyolországban a mezőny, majd utána, mint mindig, következik a szintén aszfaltos Korzikai rali. Az sokkal technikásabb lesz, míg a soros verseny, a Katalán rali félelmetes gyorsaságáról híres. Széles utakon padlón kell autózni, pontosan, hidegvérrel. Fontos, mint mindig, milyen idő lesz, esik-e az eső, melyik gumigyár (BFGoodrich, Pirelli) papucsai biztosítanak jobb tapadást.

Az eddigiek

A szezonnyitó havas-jeges Monte ugye nem számít igazi aszfaltos futamnak, ott a finn Grönholm nyert az új Ford Focusszal, a francia Loeb (Citroën Xsara) hibázott, de visszaverekedte magát a második helyre. Harmadik a finn Gardemeister lett egy 307-es Peugeot-val.

A csupahó Svéd ralin Grönholmnak már nem kellett külső segítség a győzelemhez, második újfent Loeb lett, harmadikként kellemes meglepetésre a helyi menő Carlsson ért célba Mitsubishivel.

A harmadik meccsen, a mexikói murván bezzeg Grönholm rontott, Loeb köszönte és diadalmaskodott. Második a norvég Solberg (Subaru) első pontjait gyűjtve, harmadik az osztrák Stohl (Peugeot 307).

Összetett egyéniben Loeb, csapatban kenyéradója, a Kronos vezet. JWRC-ből eddig egy futam volt, azon, hazájában a svéd P-G Andersson győzött Suzuki Swifttel, PWRC-ből kettő, egyet a katari Al-Attiyah (Subaru), egyet a japán Nutahara (Mitsubishi) nyert. Íme mindenféle pontverseny állása.

A Katalán rali

A 42. Katalán rali központja Salou, naná, hogy a Costa Doradán. A futam 9 féle, összesen 16 gyorsasági szakaszból áll. Az össztáv 1376 km, a gyorsaságiké 346 km. A szezon negyedik versenye, az első aszfaltos. Két új gyorsasági van, a szombati nap folyamán. Az egyik a Duesaigües (11,5 km), a másik a Margalef/La Palma d'Ebre (15,85 km). Az abszolút versengés mellett meccselnek a juniorok, azaz a JWRC-egységek, és összecsap a Ford Fiesta Sporting Trophy mezőnye is, először.

A főszereplők

Kronos Total Citroën WRT (Citroën Xsara WRC)

  • Loeb, Elena (francia, monacói)
  • Pons, Del Barrio (spanyol)
  • Sordo, Marti (spanyol)

BP Ford WRT (Ford Focus RS WRC 06)

  • Grönholm, Rautiäinen (finn)
  • Hirvonen, Lehtinen (finn)

Subaru WRT (Subaru Impreza WRC 06)

  • Solberg, Mills (norvég, brit)
  • Sarrazin, Prevot (francia, belga)
  • Atkinson, Macneall (ausztrál) Subaru Australia

OMV-Peugeot Norway (Peugeot 307 WRC)

  • Stohl, Minor (osztrák)

Stobart VK M-Sport Ford RT (Ford Focus RS WRC 04)

  • Wilson, Orr (brit)
  • Latvala, Anttila (finn)

Red Bull-Skoda (Skoda Fabia WRC)

  • G. Panizzi, H. Panizzi (francia)
  • Aigner, Gottschalk (osztrák, német)

Astra Racing (Peugeot 307 WRC)

  • Gardemeister, Honkanen (finn)

First Motorsport (Skoda Fabia WRC)

  • Duval, Privato (belga, francia)

További WRC-s nevezők: McHale (ír, Ford), Bengue (francia, Peugeot 307), Sola (spanyol, Citroën), Kopecky (cseh, Skoda), Vojtech (cseh, Peugeot 206), Perez (brit, Ford).

A tavalyi történtek

Kettős Citroën-siker: Loeb nyert Duval előtt, harmadik Hirvonen (Subaru). Emlékeznek?

Az esélyesek

A kétszeres világbajnok Loeb, ha nem hibázik nagyot, nem veszíthet. De érdemes lesz figyelni csapattársára, a JWRC-legjobb Sordóra is. A Ford mindkét finnje ott lehet, de az új Focusnak ez lesz az első aszfaltos futama, meglátjuk. Ez a helyzet a Subaru Imprezával is, náluk Solberg mellett Sarrazint kell sasolni.

Az OMV-Peugeot csak egy autóval indul, Stohlék balesetük után összeszedték magukat, megúszták, indulnak. Visszatér a Red Bull-Skoda, Panizziék megmutathatják. Duval is, megint. És/vagy Gardemeister.

ki