Vadonatúj sportmotor a KTM-től

Vágólapra másolva!
Az osztrák gyár gőzerővel fejleszt egy kéthengeres sportmotort, amelynek szériaváltozata állítólag 2008-ban már a szalonokban csilloghat.
Vágólapra másolva!

A KTM már évek óta rendre elvisz a nagy nemzetközi motoros kiállításokra egy-egy sportmotor-prototípust, ám konkrétumot eddig nem sokat hallhattunk egy készülő szériaváltozatról. A projekt szerencsére nem állt le az osztrákoknál, ugyanis jelenleg is gőzerővel fejlesztik és tesztelik az első példányokat, amelyek közül az egyiket egy versenypálya depójában sikerült lencsevégre kapni.

A tesztpéldány ugyan nagyon hasonlít a korábbi kiállításokon bemutatott tanulmányra, ám ha jól megnézzük a motorokat, akkor elég sok különbséget lehet felfedezni, például a váz és a lengővilla környékén. A térhálós csővázba épített kéthengeres erőforrás műszaki alapjait a SuperDuke-ben is dolgozó 999 köbcentis blokk adja, ám a lökettérfogatot állítólag 1150 köbcentire növelték a nagyobb teljesítmény érdekében, amely - a pletykák szerint - 160 lóerő környékén várható. A motoron egyébként a KTM-től már megszokott minőségi alkatrészeket lehet megfigyelni, a fékeket a Brembo szállította, míg az első fordított teló és a hátsó rugóstag minden bizonnyal - a KTM tulajdonában lévő - White Powertől származik. A KTM sportmotorjának premierjét 2008-ra jósolják.

Forrás: [origo]