Az autózás szerelmesei duplán kívánják a lassan csak beköszöntő tavaszt. Eltervezték a takarítást, megvették a legjobb sampont, melegítik a porszívót, hegyezik a seprűt, élesítik a portörlőt. A profiknak nem lehet és nem is kell újat mondani, viszont a többieknek segítségül szolgálhat útmutatónk, amely biztonságosabbá, szebbé, tartósabbá teheti kedvencünket. És legalább találhatunk egy nyomós indokot, mivel tudunk kibújni az otthoni tavaszi nagytakarítás alól.

Mielőtt nekikezdünk bárminek, döntsük el, hogy saját magunk kívánjuk-e megvalósítani a tisztítást, vagy segítséget veszünk igénybe. Ha hajlandóak vagyunk fizetni, megcsinálják helyettünk a kézimosókban. Ha a csináld magad mozgalom keretében végezzük, akkor (is) érdemes továbbolvasni. Mindenki esküszik valamilyen módszerre, szerre, praktikára, ezért most a lehető legegyszerűbb, de mindenre kiterjedő karbantartást mutatjuk be.

Mindenképpen szükségünk lesz: egy porszívóra, egy tekercs papírtörlőre (feleségünk konyhájában biztos találunk egyet), két-három tiszta rongyra, egy műszerfaltisztító szilikonra (van illatosított is, válasszunk olyan illatút, amilyen maga az illatosító lesz), illatosítóra, egy gumiápoló szilikonra, egy ablakmosóra (ilyet is biztos találunk otthon), egy zacskóra szemetesnek, ha szükséges, bőrápolóra, nyári ablakmosóra, új ablaktörlőre, esetleg kárpittisztítóra, valamint motorolajra és ioncserélt vízre.

Fújassuk ki az összes téli ablakmosót! Már nem kell, hogy fagyálló legyen, a nyári nem marja úgy a fényezést, és nem is olyan büdös. Szánjunk rá időt, pénzt, menjünk el egy mosóba, és mosassuk le a kocsit. Lehet ez gyorsmosó is. Amire ügyeljünk, hogy a programban mindenképpen legyen alsómosás. A téli sózás után felüdülés lesz kocsinknak, ha megszabadulhat a sós-koszos rászáradt dolgoktól.

Forrás: [origo]

A szerkesztők lusták, a tesztautók tiszták voltak, az illusztráló fotók a Bemok Plusz Kft. kézi autómosójában készültek (1117 Bp., Budafoki út 113., nyitva hétfőtől péntekig 6-20, szombaton 8-17 óráig).

Elgondolkodhatunk a motortér tisztításán is, de ne feledjük, hogy bár vízállóra tervezték az egészet, köztük az elektronikát is, takarjuk le zacskóval a kényes helyeket. Utálatos dolog hazahuzatni a kocsit, mert beázott és nem indul... Még a mosó parkolójában a papírtörlő segítségével távolítsuk el nyitott ajtónál a küszöbön maradt vizet, ezzel együtt a port, koszt is. Az ajtók aljáról se feledkezzünk meg. Fogunk érdekes dolgokat találni...