De mér' pont a kézifék? - Ford S-Max 2.0 TDCi

2006.09.15. 7:34

Most, hogy itt volt nálam teszten az autó, felhívtam G. I.-t. Kíváncsi voltam, hogy mennyire érdeklődnek az emberek az újdonság iránt. Nagyon, jött a válasz. Mikor közöltem vele, hogy én írok róla, csak annyit kérdezett, hogy leszek-e oly kérgesszívű, hogy bántom a kéziféket. Megnyugtattam, hogy igen, de csak akkor, ha más dologba már nem tudok belekötni. Nos, majdnem így is alakult...

Forrás: [origo]

több és nagyobb kép itt > autósmozi meg itt

Merthogy ez egy ravasz autó, amely sokkal többet tud akkor, amikor halad. Pedig az állás kapcsán is nagyon komoly előrelépések történtek a régi Galaxyhoz képest. Aki már próbálta az egyenként kiszedhető üléseket átrendezni, kiszedni, visszarakni majd variálgatni, az biztosan emlékszik még a becsípődő ujjak, a hátközépen végigcsorgó verejték és a tehetetlen düh érzésére. Én jópárszor végigcsináltam már olyannal, akinek négy gyerkőcöt kell szállítania. Ráadásul a régi Galaxyból az üléseket ki kellett venni, ha hosszabb rakteret akartunk.

Forrás: [origo]

további sok-sok fotó

Na, ennek vége! Szívből üdvözöltem az ötletes FoldFlat System (FFS) rendszert, segítségével a különálló üléseket könnyedén eltüntethetjük a padló síkjába hajtogatva. A csomagtartóban hely dögivel, a második üléssorban szintén sok. De vajon egy, a cikk elején említett Budapest-Verona kirándulást hogy bírnék most? Első benyomásra jobban. Szerintem a padló szintje mélyebbre került, így az ülésekben kényelmesebben lehet üldögélni. Persze az a pár perc, amit hátul eltöltöttem, még nem győzött meg teljes bizonyossággal, de érzésre jobb. Elöl lenni viszont remek. Korszerű a környezet. Divatos formák, egyszerű kezelhetőség, szimpatikus a multifunkciós kormány is. Első pillantásra egy PlayStation-vezérlő ugrott be róla. Modern idők modern képzettársításai. Remélem, nem lesznek olyan idők, mikor majd az autóhoz illő plugint kell beilleszteni a fülem mögé, na, az volna az igazi Human Machine interfész!

Forrás: [origo]

erre van a galéria

Szóval az igazi csattanó az S-Max-ban, az a közlekedés. Az ekkora méretű autók korábban többnyire olyan tompák voltak, mint a gyurmavágó kés az oviban. Hozzájuk képest minimum solingeni penge az új Ford. Abszolút értékben is nagyszerűen vezethető! Néha meg is döbbentem a méreteitől, amikor kiszálltam és elsétáltam mellette. Vezetés közben nem érződik semmi a nagy fenékből, a méretes utastérből. A 140 lovas, kétliteres dízel becsapósan jó. Én simán azt hittem, hogy valami trükk van itt, mert ennyire nem mehet! 10,2 másodperc alatt van százon, míg a vége a ködbe vésző 200 km/h-t verdesi. Ráadásul szépen zajszigetelt! Nyomatékból pedig sok van, 340 Nm. Meg hozzá illő, 6 fokozatú váltóból! A kormány és a futómű pedig éppen annyira feszes, pontos és sportos, hogy élvezhetővé teszi a tempós kacskaringózást is. Elképesztően összehangoltak a vezetés élményét befolyásoló elemek. A városi közlekedés közben legurított 9 (gyárilag 8,1) liternyi gázolaj teljesen tolerálható száz kilométerenként. Ennyire jól még nem éreztem magam buszozás közben!

Forrás: [origo]

az összes lakótelepi fotó

Belépőnek motorból és az S-Max-ból van 2 literes benzines 145 lóval, Ambiente 6 450 000 Ft-tól, de ha rám hallgatnak, akkor dízelt vesznek, ilyet, mint amit mi is teszteltünk. Ha foglalkoztatja önöket a családjuk, környezetük, a meztelen csigák és a rájuk vadászó öthetes kismacskák egészsége, akkor vegyék a részecskeszűrős változtatot, hisz' mégis kultúremberek volnánk. Ha lakozik egy pici vörös, szarvas, patás gazfickó a belsőjükben, akkor nosza a kettőfeles benzinesre ugrani! Turbóval, 220 lóerővel és mennyei hanghatásokkal, Volvo-eredetű öthengeres blokkal.

Ford S-Max 2.0 TDCi - alapadatok

motor: S4/16 turbódízel, 1997 ccm
max. teljesítmény: 103 kW/140 LE (4000/min)
max. nyomaték: 320 Nm (1750-2240/min)
hajtás, erőátvitel: elsőkerék-hajtás, 5 fokozatú manuális váltó
végsebesség: 196 km/h
gyorsulás 0-100 km/h: 10,2 s
átlagfogyasztás: 6,4 l/100 km
CO2-kibocsátás: 169 g/km
h/sz/m/tt: 4768/1884/1658/2850 mm
gumiméret: 225/50 R17
saját tömeg: 1743 kg
csomagtartó: 285-755-2000 l
üzemanyagtank: 70 l
ár: 7 700 000 Ft (Trend)
importőr: Ford Közép- és Kelet-Európai Kft.


Az S-Max igazi lényegét valószínűleg ez az öthengeres turbó tudná legjobban megmutatni, de ami annak a motornak is jó, az - higgyék el nekem - legalább annyira élvezetes egy kicsit polgáribb változatban is! De mér' pont a kéziféket sikerült elrontani...

Bertalan Gábor

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK