Dakar: egymással csatáznak a magyarok

Vágólapra másolva!
Némi meglepetésre az amerikai Robby Gordon nyerte meg a Dakar-rali csütörtöki szakaszát, A két autós magyar egység pedig hatalmas csatát vívott egymással. Kátai Péter ismét szenzációsan motorozott.
Vágólapra másolva!

A magyar versenyzők között az autósok a csütörtöki napon egy igazán kemény csatát vívtak egymással: Palik László és Szalay Balázs közül végül előbbi került ki győztesen (42. idővel), de az összetettben Szalay maradt kedvezőbb pozícióban (40.). A szakasz rajtja előtt Szalayéknak kisebb problémájuk adódott az Opel üzemanyagnyomásával, túl sokat evett az autó, de ezt rajt előtt sikerült kijavítani.

A kétkerekűeknél Kátai Péter ismét szenzációsan motorozott és a 28. idővel zárta a szakaszt. Dési János sem panaszkodhat, ő az 55. lett. Kátai eredménye azért is nagy szám, mert a motorja egyre jobban esik szét, nem működik a méterszámlálója sem. A kamionok viszonylag későn indulhattak el a több mint 800 km-es kalandra, de mindenki rendben beért. Darázsi Zsolték remekeltek, hiszen a 17. idővel teljesítették a szelektívet, Szobiék 34., Szallerék a 40. lettek.

Forrás: [origo]

A nagyok versenyében újra meglepetés-győzelem született, hiszen ezt a szakaszt a szörnyű Hummert vezető Robby Gordon nyerte meg. Gordon mögött a két nappal ezelőtt szakaszgyőzelmet szerző Schlesser futott be, a dél-afrikai De Villiers lett a harmadik. Az összetettben vezető Carlos Sainz a negyedik lett, így nem csökkent számottevően az előnye. A motorosoknál a spanyol Viladoms nyert, az összetettben vezető Marc Coma előtt, aki ezzel egyre jobb helyzetből várja a folytatást. A kamionok versenyében Chagin kiesésével Stacey vette át a stafétabotot, a szakaszt megnyerve megszilárdította vezető helyét az összetettben.

A pénteki napon az egyik legnehezebb szakasszal folytatódik a Dakar, a versenyzőknek 542 km-es szelektív szakaszt kell letudni az úttalan, dűnéktől teli sivatagban.

Szalay Balázs: "Amikor megérkeztünk a táborba, a mutató már jó ideje a nulla alatt volt, úgyhogy eléggé izgultunk. Az első mauritániai szakasz nagyon tetszett, bár az elején kissé erőtlennek éreztem az autót. A tevefüvek között aztán megjött a kedvem, ott már tényleg jó tempót diktáltunk. Az Opel Antara kiválóan vette az első igazán komoly, sivatagi akadályt."

Palik László: "Nagyon élveztük a versengést. Tényleg nagy harc volt, mind a ketten padlógázzal közlekedtünk, ami azért volt veszélyes, mert az alattomos tevefüvek könnyen megdobhatják az autót. Szerencsére azonban a kocsi remekül bírta a kiképzést, nem lehet rá egyetlen rossz szavam sem. Örülök, hogy a leghosszabb nap viszonylag eseménytelenül telt el a számunkra, de nem bízzuk el magunkat: a neheze még csak most következik. Sok van még hátra, jönnek a dűnés mauritániai szakaszok, azaz jól kell beosztani az erőnket."

Forrás: [origo]


Eredmények, 6. szakasz: Tan tan - Zouérat 768 km, 394 km gyorsasági:

Autó:

1. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 2:58:57 ó
2. Jean-Louis Schlesser (francia, Schlesser-Ford) 17 mp hátrány
3. Giniel de Villiers (dél-afrikai, Volkswagen) 6:52 p h.
4. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 7:17 p h.
... 42. Palik László 1:17 ó h.
... 45. Szalay Balázs 1:18 ó h.

összetett:
1. Sainz 16:00:04 ó
2. de Villiers 3:11 p h.
3. Carlos Sousa (portugál, Volkswagen) 14:03 p h.
... 40. Szalay Balázs 5:32 ó h.
... 42. Palik László 5:35 ó h.

Motorosok:
1. Jordi Viladoms (spanyol, KTM) 3:45:45 ó
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 57 mp hátrány
3. Chris Blais (amerikai, KTM) 1:00 p h.
...28. Kátai Péter (KTM) 37 p h.
...55. Dési János (KTM) 56 p h.

összetett:
1. Coma 17:55:30 ó
2. Isidre Esteve (spanyol, KTM) 12:07 p h.
3. David Casteu (francia, KTM) 44:39 p h.
...53. Kátai Péter (KTM) 6:03 ó h.
...56. Dési János (KTM) 6:06 ó h.