Vágólapra másolva!
Az autósoknál a katari Nasszer Szaleh al-Attijah, a motorosoknál pedig a portugál Helder Rodrigues nyerte a 29. Dakar-rali keddi, 10. etapját, melyen a magyarok közül a motoros Kátai Péter és az autós Palik László, Darázsi Gábor, valamint a Szalay Balázs, Bunkoczi László egység is célba ért.
Vágólapra másolva!

Szalayék a 29., Palikék a 37. időt teljesítették, míg Kátai 141 motoros közül a harminchatodikat. Az összetettben nem hozott változást a nap: az autósoknál a francia Stéphane Peterhansel, a motorosoknál a spanyol Marc Coma vezet.

A Nema-Nema körön Szalay Balázsék eléggé hátul rajtoltak, ezért aztán az első ellenőrző pontig másból sem állt az életük, mint hogy autóztak a porban és előzgették a többieket. Nem sokkal később a korlátozott látási viszonyok között (konkrétan semmit sem lehetett látni) az Opel Antara ráfutott egy tuskóra, és a pilóta nagyon megijedt, hogy a tuskó komoly károkat okozott az autóban.

Szalay Balázs:"Csak a BF Goodrich gumik kitűnő minőségének köszönhető, hogy megúsztuk nagyobb gondok nélkül. Jó keményre fújtuk a gumikat, így nem esett baja az autónak. Természetesen a tuskóval történt találkozás után még legalább ötven kilométert óvatosan mentünk, majd amikor úgy éreztem, hogy az Opel bírja a kiképzést, megint lendületes tempóra váltottunk."

Palik László: "Gyors, lendületes szakasz volt, sok ugratóval, tevefüvekkel, sziklákkal. Figyelni kellett, mert az autó többet volt a levegőben, mint a földön, s bizony ilyenkor könnyen borulhat az ember. Márpedig jóval százas tempó felett csak nagyot lehet esni... Ha esetleg a kelleténél mégis jobban nyomtam a gázpedált, Gabi azonnal jelezte, egy kicsit csökkentsem a sebességet. Úgy is fogalmazhatnék, hogy spóroltunk a Nissannal, hiszen a következő napokban is kemény feladatok várnak rá. Maximálisan elégedett soha nem leszek, de azért nem állunk rosszul. Ám a Dakar kiszámíthatatlan, úgyhogy csak akkor foglalkozom az eredményünkkel, ha már a szenegáli célban vagyunk. Inkább készülünk az újabb szakaszokra, s mivel szerdán nincs szelektív rész, kicsit talán pihenni is lesz időnk."

10. szakasz, 400 km, ebből 366 km gyorsasági:

autósok (110 célba érkező):
1. Nasszer Szaleh al-Attijah (katari, BMW)
2. Maszoka Hirosi (japán, Mitsubishi) 28 mp hátrány
3. Mark Miller (amerikai, Volkswagen) 1:49 p hátrány
...29. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) 46:37 p h.
...37. Palik László, Darázsi Gábor (Nissan) 51:50 p h.

összetett:
1. Stéphane Peterhansel (francia, Mitsubishi) 37:35:19 ó
2. Luc Alphand (francia, Mitsubishi) 9:56 p hátrány
3. Jean-Louis Schlesser (francia, Schlesser-Ford) 1:30:50 ó hátrány
...26. Palik, Darázsi 13:01:33 ó.h.
...40. Szalay, Bunkoczi 16:25:53 ó.h.

motorosok (141 célba érkező):
1. Helder Rodrigues (portugál, Yamaha) 4:12:55 ó
2. Marc Coma (spanyol, KTM) 44 mp hátrány
3. Cyril Despres (francia, KTM) 51 mp h.
...36. Kátai Péter (KTM) 1:02:53 ó hátrány

összetett:
1. Coma 40:55:10 ó
2. Despres 54:43 p hátrány
3. David Casteu (francia, KTM) 1:15:12 ó hátrány
...24. Kátai 8:53:37 ó h.

Szerdán a mezőny Némaból Ayunba autózik-motorozik át, ám gyorsasági nem vár a versenyzőkre.

Forrás: MTI