Amikor az autósok kommunikálnak

Vágólapra másolva!
Az indexen és a dudáláson kívül még számtalan "nem hivatalos" kommunikációs forma létezik az autósok között, melyek országról országra változnak. Ezeket az eszközöket szeretnénk összegyűjteni, amihez olvasóink segítségét is kérjük.
Vágólapra másolva!

Magyarországon az utóbbi években egyre jobban elterjedt, hogy egy-egy udvarias gesztust az elakadásjelző villogtatásával köszönünk meg. Ez a forma már-már kiszorította a klasszikus kézfeltartással való hálálkodást, még annak ellenére is, hogy némileg bonyolultabb a középkonzolon nyomkodni a vészvillogót. Ez idáig rendben is volna, megköszönni egy udvarias manővert szép dolog, ám ha ugyanezt tesszük például Németországban, akkor a mögöttünk haladó autós jó eséllyel a fékbe tapos, ugyanis náluk ez nem szokás.

A német autósok az elakadásjelzőt csak akkor használják menet közben, ha valami hirtelen akadály miatt meg kell állni, így figyelmeztetve a mögöttes forgalmat (autópályán hasonlóan cselekszik egyébként a magyar autósok nagy része is). Köszönni ők nem is nagyon szoktak, lévén, hogy náluk (és általában nyugaton) természetes, ha egy indexelő autót beengednek, ám ha mégis ki akarják fejezni hálájukat, akkor egy bal index, jobb index villantás-kombinációval teszik. A szokás különösen autópályán, kamionosok között elterjedt: az előzött kamion egy fényszóróvillantással jelzi, ha a kolléga már kényelmesen befér elé, erre (is) válasz a jobb index-bal index kombó.

Ilyen és ehhez hasonló példákat kérünk most önöktől is: ha világjárásuk során valami érdekeset láttak, tapasztaltak az autósok közötti "üzengetések" során, kérjük, osszák meg velünk és a többi olvasóval ezen az e-mail címen!