Megérkezett a Mercedes CL 65 AMG

Vágólapra másolva!
A Mercedes hivatalosan csak a jövő héten kezdődő New York-i Autószalonon leplezi le legnagyobb kupéjának sportváltozatát, de már most elárultak róla mindent.
Vágólapra másolva!

A Mercedes CL 65 AMG ugyanazt a hatliteres, dupla turbós V12 motort kapta meg, mint amelyik az elődjében is szolgált. Persze nem is volt szükség a cserére, mert a 612 lóerő és az elektronikus leszabályozás után megmaradt 1000 Nm-es forgatónyomaték még mindig egyedülállóan magas értéknek számít ebben a kategóriában. Az ötfokozatú automatikus sebességváltót is a régi modellből emelték át, ugyanis ez az egyetlen erőátviteli egység, amely kibírja a kamionokéval vetekedő nyomatékot. Jó néhány szupersportkocsi megirigyelhetné a CL 65 AMG menetteljesítményeit, mert a német bálna 4,4 másodperc alatt éri el a 100 km/órát, kilenc másodperccel később viszont már a 200 km/órát is átlépheti a sebessége. A végsebességet természetesen most is 250 km/órában határozták meg a gyárban, de a gazdag tulajdonosok úgyis kivetetik majd a blokkolást egy arra szakosodott tuningműhelyben.

Kívülről a komplett AMG spoilerkészletről és a grafitszürke, 20 colos felnikről ismerhető fel a csúcsváltozat, de a különleges hűtőmaszk, és a hátsó diffúzor is árulkodó lehet. Az óriási keréktárcsákra elöl 255/35-ös, hátul 275/35-ös gumiabroncsokat húznak, ezek mögött szintén hatalmas, 390, illetve 365 mm átmérőjű féktárcsák lapulnak. Külön kihangsúlyozta a sajtóközlemény a fékek rendkívüli teljesítőképességét, amiben lehet valami, mert a 2,2 tonnás kupé 100 km/óráról 35,6 méter alatt képes megállni. Ha a sebességváltót sport állásba rakja a vezető, akkor a futómű csillapítása is keményebb üzemmódba vált át, de még a motor is élénkebben reagál a gázadásra. Nem maradt ki a kupéból régi CL-ben is megtalálható Active Body Control nevű rendszer sem, ami jelentősen csökkenti a terjedelmes karosszéria oldaldőlését kanyarokban.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]


Az új CL 65 AMG bemutatója egybeesik az AMG műhely 40. születésnapjával, ezért rögtön egy különleges, "40th Anniversary" nevű, 40 darabos szériát is piacra dob belőle a Mercedes. Ennek legfőbb különlegessége az Alubeam nevű, csillogó ezüst fényezés, ilyet korábban a Mercedes csak a tanulmányautóin alkalmazott. A limitált széria utasterében kétszínű nappa bőr borítja az üléseket, a fejtámlába V12 logót hímeznek, a középkonzol pedig valódi kevlárból készült. A sebességmérőt 360 km/óráig skálázták, a mellette lévő műszer a vezető kívánsága szerint mutathatja az olajhőmérsékletet, az akkumulátor töltöttségét vagy a köridő mérésére szolgáló stopper adatait.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]

Csúcsmotort kap a Mercedes CL 63 AMGhttp://www.origo.hu/auto/20060913csucsmotort.htmlAMG-tuning az új Mercedes CL-hezhttp://www.origo.hu/auto/20060717amgtuning.htmlHivatalos fotók az új Mercedes CL kupérólhttp://www.origo.hu/auto/20060622hivatalos.htmlKémfotók az új Mercedes CL kupérólhttp://www.origo.hu/auto/20060614kemfotok.htmlKémfotókon a Mercedes CL 63 AMGhttp://www.origo.hu/auto/20060526kemfotokon.html