700 lóerős kupét épít az Aston Martin

Vágólapra másolva!
A kétüléses szuperautónak nem csupán a teljesítménye, de vételára is csillagászati magasságokban szárnyal majd. A One-77 limitált szériában készül, és az Aston Martin most fotókat is mutatott hozzá.
Vágólapra másolva!

Az Aston Martin saját modelljeit is felülmúló teljesítményű, kétüléses szuperautót épít. A One-77 orrában 7,3 literes, V12-es motor dolgozik majd, amelyről a gyár azt állítja, hogy több mint 700 lóerős lesz, 750 newtonméter nyomatékkal. A szárazkarteres olajozású egység mögé egy hatfokozatú váltót szerelnek, amely elektro-hidraulikus rendszer segítségével manuális, illetve automata módban is használható.

Az autó körülbelül 1500 kilogrammot nyom majd, viszonylag alacsony tömege a kézzel készített, alumínium elemekkel borított karbon erősítésű önhordó karosszériának köszönhető. A jobb- és balkormányos kivitelben egyaránt rendelhető One-77 várhatóan 3,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, végsebessége pedig 320 km/óra lesz.

Az Aston Martin 2008 végén tervezi bemutatni a modellből készült tanulmányt, a gyártást pedig nagyjából egy évvel a bemutató utánra tervezik. A gyártásra kész verzió bemutatásáig hátralévő több mint egy év miatt a műszaki adatok akár még változhatnak is, így a várhatóan 77 darabos szériában gyártandó One-77 ára sem garantált. Egyes források szerint az autó több mint egymillió fontot - nagyjából 305,5 millió forintot - kóstál majd, így valóban csak a legtehetősebbek engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják. Igaz, ekkora összegért az autónak minden elemét kívánságuk szerint alakítják ki, a váltótól kezdve a beltér felszereltségéig és kinézetéig.

Forrás: [origo]