Kipróbáltuk a dízel Infinitit

Vágólapra másolva!
Huszonegy éves fennállása óta először épített dízelmotort néhány modelljébe az Infiniti. A vadonatúj V6-os dízellel szerelt FX 30d-t Barcelonában próbáltuk ki.
Vágólapra másolva!

A sportosra hangolt, nem éppen visszafogott fogyasztásáról ismert, nagy lökettérfogatú benzines Infiniti-motorokkal a Nissan luxusmárkája nem tudott igazán labdába rúgni az európai piacon. Pedig az Infiniti kinőtte gyermekbetegségeit, és modellkínálata is felveszi a versenyt mindegyik prémiummárkáéval. Nagy limuzin? A válaszuk: M! Crossover? EX! Városi "terepjáró"? FX! Középkategória? G! Kabrió? Az is van! Egyedül a dízelmotor hiányzott, mint egy falat kenyér.

A cégcsoporton belül először a Renault Mégane GT-ben bemutatkozó motort a Nissan, a Renault és az Infiniti szakemberei közös erőfeszítéssel dolgozták ki. Az 550 newtonméteres nyomatékú, 238 lóerős motor hangtalanul és vibrációmentesen kel életre. Erős kigyorsításoknál már hallatja a hangját, de V6-os elrendezése miatt közel sem olyan zakatoló, mint több középkategóriás autóban. A 2,2 tonnás monstrumot kellő lendülettel mozgatja, de nem száguldozásra hangolták. Akkor van leginkább elemében, amikor nyugodtan hátradőlve suhanunk, és élvezzük a bőséges nyomatékot.


Nézze meg az Infiniti FX dízelről forgatott videónkat!

A motor mellett újdonság még az idei évben minden Infiniti-típusban megjelenő sávelhagyás-figyelő rendszer. Ez, amint észleli, hogy a sávból indexelés nélkül kifelé hajtunk, a kerekek apró fékezésével visszatereli a kocsit a sáv közepére. Általában teljesen észrevehetetlenül teszi a dolgát, egyedül a hangjelzésből tudjuk, éppen aktív.

Körülbelül azonos áron lesz kapható a benzines és a dízel csúcs-FX, mindkettő 19 millió forint körüli összegért vihető haza. Utóbbi a 230 kilométeres tesztút során vegyes használatban, a városkákban sűrűn forgolódva fogyasztott átlagosan 13 liter gázolajat száz kilométerenként - ezzel egyik benzines sem tudja felvenni a versenyt. Nem kérdés, melyik motor lesz a legkelendőbb Magyarországon.

Ajánló

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Infiniti FX dízel sajtófotók

A dögös Murano és öccse -
Infiniti FX37, EX37-menetpróba

Vezetésre termett -
Infiniti G37 S-menetpróba