Kihirdették a legbiztonságosabb autókat

Vágólapra másolva!
Az Európában kapható új autók biztonságtechnikáját vizsgáló Euro NCAP kihirdette, hogy a 2009-ben összetört új modellek közül melyek a legbiztonságosabbak. A lista élén a hatos Golf, második a Honda Insight, harmadik a Toyota Prius.
Vágólapra másolva!

Az 1997-ben alapított független Euro NCAP intézet a tavalyi év összesített adatai alapján nyilvánosságra hozta az öt legbiztonságosabb autó nevét. Érdekes módon az ötös listán nyolc autó szerepel, mivel az ötödik helyen három különböző típus végzett holtversenyben. A lista élén a Volkswagen Golf hatodik generációja végzett, amelyet ugyan már 2008-ban összetörtek, de mivel a tavalyi évre jelentősen átalakították az értékelési szempontokat és szigorodtak a feltételek, így 2009-ben újra tesztelték a német családi kompaktot. A jelek szerint sikerrel, ugyanis a hatos Golf lett 2009 legbiztonságosabb autója az Euro NCAP értékelése alapján: a felnőtt utasok védelme terén például közel maximális, 97 százalékos értékelést kapott. Az ötös lista második és harmadik helyén egy-egy japán hibrid autó áll, a Honda Insight egy hajszállal ugyan, de megelőzte a Toyota Priust.

A negyedik helyen a Hyundai i20 végzett, míg az ötödik helyen három autó neve szerepel holtversenyben: Toyota Avensis, Volvo XC60, Opel Astra. Az ötös, pontosabban hetes lista mindegyike elérte a maximális öt csillagot, a különbségek abból adódnak, hogy az Euro NCAP külön-külön és különböző fajsúllyal értékelik a felnőttek, a gyerekek, a gyalogosok védelmét valamint beleszámítja még a végeredménybe a különböző biztonságtechnikai fejlesztéseket, mint például a holttérfigyelő, vagy a sávelhagyásra figyelmeztető rendszereket. Sajnos voltak olyan modellek is, amelyek csalódást okoztak a törésteszteken: ilyen volt például a Suzuki Alto és a Toyota Urban Cruiser, amelyek csupán három-három csillagot szereztek az elérhető ötből.

Az autógyáraktól független Euro NCAP folyamatosan szigorítja az értékelési rendszerét, 2010-re már csak az az autó kaphat ötcsillagos értékelést, amely legalább 80 százalékos eredményt ér el a felnőtt utasok védelme terén (korábban ez 75 százalék volt), a 70-ről 75 százalékra növelték a gyermekvédelem terén elért eredmény minimumát, míg a gyalogosvédelemből legalább 40 százalékot kell teljesíteni a hőn áhított öt csillaghoz.

Az Euro NCAP által legbiztonságabbnak ítélt hét autó eredményei abc sorrendben:

Forrás: Euro NCAP