Légpárnás Volkswagen-tanulmány Kínából

2011.06.06. 11:58

Egy frissen végzett kínai formatervező légpárnás autót tervezett. Az Aqua névre keresztelt üzemanyagcellás tanulmányt az autóval járhatatlan terepek gyors és környezetbarát jövőbeli közlekedési eszközének szánta.

Forrás: Volkswagen

Az egyszerűen Aqua néven bemutatott tanulmány Juhan Zang, a 21 éves kínai ipari formatervező munkája. Zang a kínai terepjáróprojekt keretein belül álmodta meg a jövő közlekedési eszközét, melyet James Bond is megirigyelhetne. A furcsa formájú járgányt egyszerre több motor hajtja, az egyik a légpárna felfúvásáról és a talaj fölé emelésről, két turbina a meghajtásról, másik kettő pedig az irányításról gondoskodik.

Forrás: Volkswagen

Az Aquát elvileg semmi sem állíthatja meg, szilárd burkolaton, havon, jégen és persze vízen is lehet vele közlekedni, mert a nagynyomású sűrített levegő mindig a felszín fölé emeli. Kétüléses, futurisztikus utasterébe a tengeralattjárókhoz hasonlóan egy kerek nyíláson át juthatunk be a jármű tetején.

Forrás: Volkswagen

Terve az Audi és a Bugatti formanyelvéből is merít, orrára mégis Volkswagen-embléma került hagyományos hűtőráccsal és fényszóróval. Ezen kívül csupán a kerekekre emlékeztető, kihajtható oldalsó turbinák és a megszokott üvegfelületek miatt látszik autónak az Aqua.

Forrás: Volkswagen

A jövő járműve hatékony és környezetbarát. Hidrogénnel működő üzemanyagcellás rendszer ad energiát az elektromotoroknak, helyi károsanyag-kibocsátása tehát nincs. Megvalósítása ugyanakkor hatalmas összegekbe kerülne, de biztosan sokan érdeklődnének egy ilyen szerkezet iránt, akár az is elképzelhető, hogy a Volkswagen egyszer szériagyártásba küldi a légpárnás autót.