Minden Kovács klubja - VW Golf-találkozó

Volkswagen Golf találkozó Hungaroring 2012
Vágólapra másolva!
Nem tudjuk, Kovács úr éppen hányadik autójánál tart, azt viszont igen, hogy a Golf már a hetedik generációnál. Érkezésének tiszteletére nagy Golf találkozót tartott a VW a Hungaroringen, amely egyszerre volt tuning show és veterántalálkozó. Amilyen Golf itt nem volt, olyan nincs is, mert még a nemrég leleplezett hetedik generáció is ott volt.
Vágólapra másolva!

Szombat délelőtt csaknem az összes Golf eltűnt az utakról. Négyezren jelezték, hogy szeretnének ott lenni az év legnagyobb volkswagenes rendezvényén. Eljöttek kedvenceikkel, hogy megmutassák a többieknek, mire jutottak az elmúlt évek alatt. A változatos felhozatalt látva olyan érzésem támadt, hogy sokan csak egy üres vásznat látnak a Golfban, amit saját képükre formálhatnak. Legyen szó egyestől hatosig bármelyik generációról.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Négyezer rajongó jelentkezett a találkozóra, a Golf népszerűbb, mint valaha
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)

Már nem kell Németországig menni, hogy elborult kreációkkal és őrült ötletekkel találkozzunk. Igazi tuning nagyhatalom lettünk, és a hazai Golf kultusz ebben a szubkultúrában is visszaköszön. Volt itt tanyán felejtett patkánynak maszkírozott, rozsdásra festett és fémig lecsiszolt, porig ültetett, lilára festett, telematricázott és egyszerűen diszkósított is. A kiállított több száz kiválasztott autóról bőven csipegethetett ötleteket, akinek esetleg nem lenne saját elképzelése az átépítéshez.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Igazi ritkaság az eredeti állapotú egyes Golf, ez már régóta az országban van

Ameddig a szem ellát, a paddock területén végig sorakoztak a különleges Golfok, és az a legviccesebb, hogy itt már tényleg csak egy-egy régebbi, érintetlen kivitellel lehetett kitűnni. A hagyományos három- és ötajtósok között egész csomó kabrió és ritka, Rabbit néven futó amerikai kivitel is felbukkant. Golfos körökben a slágerek slágere a GTI, de a dízeleknek is megvan a rajongótábora. Akit nem zavar, ha egy autó eredeti, megtalálhatta, amit keres, a tömegben ki lehetett szúrni egy OT rendszámos, azaz minősített veteránvizsgás egyes Golfot is.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Csupa kettes Golf, mégis mindegyik más, előtérben egy amerikai piacos modell

Persze a tűzpiros ritkaságon kívül is voltak még fantasztikus állapotban megőrzött egyes és kettes Golfok. Ki gondolta volna, hogy életükben egyszer még látványosságnak számítanak majd? A hetes Golf sajtóbemutatójához kialakított bokszban rögtönzött kiállításon egy 19 éves, 60 ezer km-t futott hármas is látható volt közvetlenül két extrém ritkaság, egy új egyes és egy kettes GTI mellett. A két csodát a múzeum adta kölcsön, kicsit zokon is vettük, hogy nem vihettük el őket egy körre.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Most a patkány stílus a menő, minden műfaji elem megtalálható ezen a kettesen

Egy statikus bemutató különösen akkor fájó, ha pár méterre egy versenypálya mellett ácsorgunk. Sajnos a vadonatúj hetest sem hajthattuk meg, a pályán éppen azok köröztek, akik regisztráltak, hogy száguldhassanak egy jót saját gépeikkel. Kénytelenek voltunk beérni az infóval, hogy a hetes Golf alapára 4 299 180 forint 85 lóerős 1.2 TSI turbós benzinmotorral, háromajtós karosszériával. Jár hozzá elektromos kézifék, elektronikus differenciálzár, start-stop rendszer és 8 hangszórós hifi is.

Fotó: Balogh Bence [origo]
Akik előre regisztráltak, tehettek egy-egy gyors kört a pályán, de előzni nem volt szabad

Volt szervizállomás, lehetett kapni vicces matricákat és nem maradt el a tombola sem. Délutánra maradt a felvonulás és a fellépő vendégek, addig is volt mit végigbogarászni. Apropó Bogár, a veterán boksz fél tucat Bogarat tartogatott a perec ablakostól a mexikóiig, de volt Transporter, 1600 Variant, Karmann Ghia és katonai Kurierwagen is. A márka rajtuk kívül arra a hatgenerációnyi Golfra is büszke lehet, melyek a mai napig ott vannak az utakon, még ha nem is mind ilyen feltűnőek.