Kerekeken guruló röntgennel lövik az utakat

condor
Vágólapra másolva!
A Roszatom fejlesztése menet közben ad képet a vizsgált útszakasz állapotáról, figyelmeztet a kritikus részekre.
Vágólapra másolva!

Az ötlet még 2011-ben született meg Vjacseszlav Persukov, a Roszatom állami konszern innovációért felelős vezérigazgató-helyettesének fejében - írja az atomenergiainfo.hu. Persukov texasi útja során az egyik, felújítás alatt álló útszakaszon látott egy olyan autót, amelyre sugárzást jelző szimbólumot festettek. Elgondolkodott azon, vajon létezik-e olyan berendezés, amely az útburkolat sugárzását méri, emellett képet is tud adni annak állapotáról. Nem talált feljegyzést ilyen szerkezetről, az amerikai jármű is csak sugárzó anyagot szállított.

Persukov arra jutott, hogy röntgensugár, illetve egy elektromágneses képalkotó berendezés, a georadar segítségével lehetséges az útburkolat állapotának beható vizsgálata. A Kondor névre keresztelt berendezés az idén készült el, és a laboratóriumi teszteket követően már ki is próbálták Moszkvában és Szentpéterváron.

Forrás: Roszatom

A Kondor az aszfaltra irányított röntgensugarak segítségével pontos információkat ad a burkolat felső rétegének fizikai jellemzőiről. A kopóréteg alatt található rétegekről a georadar által kibocsátott elektromágneses hullámok segítségével jutnak információhoz. A Kondor így nemcsak azt állapítja meg, hogy mennyire vastag az aszfalt és milyen a felszíne, hanem megmutatja azt is, milyen állapotban van az alépítmény, kimutatja az esetleges üregeket, kimosódásokat, amelyek akár az út beszakadását okozhatják. A kapott adatok online továbbíthatók kiértékelésre. A berendezéhez a Roszatom szakemberei az orosz fejlesztésű X-Road sűrűségmérőt és GeoScan georadart használták fel.

A Kondor nem bocsát ki az emberre veszélyes sugárzást, a röntgensugárzás mértéke jóval alatta van a határértékeknek. A jármű nem tartalmaz radioaktív elemet sem, megalkotói bíznak benne, hogy a piacon nagy kereslet lesz iránta.