Egy sziget, ahol megállt az idő a nyolcvanas években

Retro Design center
Vágólapra másolva!
Bezzeg régen minden jobb volt - szól az univerzális bölcsesség, ám egyre csak távolodnak és szépülnek az emlékek. Nemrég megnyílt viszont Szentendrén az ország egyik legizgalmasabb retrókiállítása, ahol bárki felidézheti, milyen is volt pontosan a Varia bútor, a Fabulon szappan, és persze a keleti blokk autófelhozatala. 
Vágólapra másolva!
Tető alatt sorakoznak a hetvenes évek szocialista autói, mindegyikhez tartozik tartalmas olvasmány. A raliruhás Moszkvics és Zastava vagy a rózsaszín Wartburg kabrió különlegesség a javából. Galériához kattintson a képre! Forrás: Origo

Valószínűleg nincs még egy olyan kiállítás az országban, ami csak egyetlen korszak kedvelt vagy gyűlölt tárgyait, autóit, játékait, bútorait, és hangulatát mutatja be. Az év elején Szentendrén megnyílt Retro Design Center egyedülálló, hiszen a hetvenes, nyolcvanas évekre fűzi fel mondandóját, amikor rengeteg, mostani életünkre is hatással bíró, meghatározó építészeti alkotás, jármű, elektronikai termék és berendezési tárgy megszületett. És ezek bizony mély nyomokat hagytak a mostani 30-as, 40-es, 50-es generációban.

Keleti kínálat nyugati színvonalon

Azért is különleges időkapszula ez, mert teljes egészében magánkezdeményezés áll mögötte, és Nyugat-európai színvonalon szórakoztat. A Duna-parton, a Rév utcában, a buszparkoló előtt áll egy gondosan körbekerített családi ház, kapujában sárga, krómlökhárítós Polski Fiat 126 hirdeti, hogy megtaláltuk, amit kerestünk.

Minden kiderül a Keravillról. A pultokban fagyasztóba tehető elektromos fagylaltkészítő, filmfelvevő, hordozható televízió, elektromos masszírozó, úti kávéfőző bújik meg a sok egyéb érdekesség között Forrás: Origo

Istvánkó Károly és felesége (akik civilben autószervizt üzemeltetnek Budakalászon) évtizedekkel ezelőtt kezdte el gyűjteni azokat a tárgyakat, amelyek fiatalságukat meghatározták. Első, időszakos kiállításukat Retroncsok néven 2011-ben nyitották meg a Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményben, tavaly sikerült Szentendrére költöztetni az időközben alaposan kibővült tárlatot, és profin berendezni az állandó kiállítást.

A babusgatott keleti jószágok egy idő után a kert végébe, a fészerbe kerültek Forrás: Origo

Ahogy a kertbe lépünk, rögvest egy Merkur használtautó telepen érezzük magunkat, Barkastól kezdve a Zastaváig ott sorakoznak a korszakra jellemző négykerekűek. Egy korai Trabant 601-est szereléshez a gyári emelője tartja a magasban, a kombi Wartburggal éppen most érkezett meg a festőbrigád, a Kis Polski Lengyelországból jött csomagokkal megtömve, a Szkif utánfutó sátrát már felállították a kempingben.

Ablakzsiráf, Gőgös Gúnár Gedeon és persze műanyag dömperek - ki ne emlékezne rájuk? Forrás: Origo

Tengerpart-idill a nappali tapétáján

A házba lépve aztán mindenkiből előtörnek az emlékek. Hogy is feledhetnénk, amikor még a Keravill áruházban sorba álltunk a Rakéta porszívóért vagy a Commodore 64 számítógépért, vagy otthon játszottunk a Gabriela (!) varrógéppel, a lemezárugyári autópályával és a műanyag Tatra teherautóval. A nappaliban Varia bútor, Sky forgófotel, sörös doboz gyűjtemény a szekrényen, a színes Videoton TV-n korabeli reklámok futnak. Persze nem maradhatott el egy tapétán a tengerparti idill, a lakótelepi lakások oly gyakori dísze sem.

Szobabelső a hetvenes évekből. A pálmafás poszter és a szekrény tetejére tett sörösdoboz gyűjtemény kötelező kellék Forrás: Origo

A berendezett konyhában piros termosz, rózsaszín szódásszifon és műanyag hokedli között sétálhatunk tovább a spájzig, ahol Tomi mosópor, VIM súrolószer és Fabulon szappan mosolyog ránk a többi kincs közül. Egy komplett autósbolt és egy berendezett autószerelő műhely a pince egyik attrakciója, megnézhetjük, milyen propagandával és eszközökkel akarták barkácsolásra bírni a hölgyeket, s ott van a szocialista ipar kerékpárjainak és kismotorjainak színe-java is.

Autósbolt, tele kincsekkel. Egy Ladát vagy Skodát gond nélkül fel lehetne szerelni innen Forrás: Origo

Éveket kellett várni egy Trabantra

Négynyelvű (magyar, angol, német, orosz) feliratok, ismeretterjesztő táblák ontják a jól megírt, szórakoztató és tartalmas olvasnivalót, és bemutatják, milyen volt a Merkur, hogyan zajlott az autókereskedelem Magyarországon és mennyibe kerültek az egyes típusok a használtpiacon. Ebből a fiatalok is okulhatnak: nem létezett olyan a szocializmusban, hogy csak úgy besétál valaki a szalonba, és hazavisz egy autót. Többéves várólista volt és szűkös választék, de azután egy-egy Skoda vagy Wartburg családtagnak számított.

Riga, Komár, Jawa, Babetta, rendőrjelmez és kerékpárok. Minden, ami a szem-szájnak ingere Forrás: Origo

Természetesen a közlekedésen van a hangsúly, mégis csak az autózás az Istvánkó-házaspár szakmája és hobbija. De az emberek hétköznapjait is ügyesen bemutatja a tárlat, mit lehetett enni az Utasellátóban, mennyiért vették vissza az üres üvegeket és hogyan igyekezett felvenni a versenyt a szovjet formatervezés a nyugatival. Másfél-két órát szívesen elnosztalgiázgat itt az ember. A Retro Design Center az év minden napján nyitva van, látogatás előtt érdemes bejelentkezni a 06-30/823-5875-as telefonszámon.