Jövőre már a 18 évesek is vezethetnek teherautót

e-útdíj, kamionos forgalom, IFA
Vágólapra másolva!
Amint nagykorúvá válik és megfelel az egészségügyi alkalmasságin, bárki megszerezheti a C-kategóriás jogosítványt. A kormány tervei szerint heteken belül lejjebb viszik lejjebb a korhatárt, méghozzá azért, mert kevés a sofőr, de ez nem jelenti azt, hogy 21 éves kor alatt kamionozni is lehet.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság nem emel kifogást ellene, ha Magyarország a kormányzati terveknek megfelelően 21 helyett már 18 éves kortól lehetővé teszi a C-kategóriás vezetői engedély megszerzését - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Már 2016. január elsejétől hatályba léphet a hazai közúti fuvarozói ágazat versenyképességét erősítő törvénymódosítás.

Forrás: IFA Mobile DDR

A teherautó jogosítvány megszerzésének életkori határát 2013-ban

uniós irányelv alapján kellett 21 évre felemelni.

A kormány 2015. júliusában döntött a logisztikai, árufuvarozási és személyszállítási vállalkozások támogatásáról, és felülvizsgálták a 18 éves korhatár visszaállítását. Becsey Zsolt közlekedésért felelős helyettes államtitkár a tervezett törvénymódosításról szeptemberben előzetes bizottsági állásfoglalást kért Violeta Bulc közlekedésért felelős biztostól - tájékoztatott a szaktárca.

Érdekes választ kapott: az uniós biztos a napokban beérkezett levelében kifejti, hogy az egymásnak némileg ellentmondó rendelkezések miatt a jogi helyzet nem egyértelmű, és

a tagállamok eltérően alkalmazzák a minimális korhatárra vonatkozó követelményt.

Az Európai Bizottság a sofőrhiány miatt a C-kategóriában 18 éves, a D-kategóriában 21 éves egységes minimális korhatár alkalmazását tervezi. Így a testület értelemszerűen a magy intézkedések meghozatalát sem ellenzi.

Forrás: [origo] autó

A kapcsolódó jogszabály-módosítás várhatóan a következő hetekben megjelenik, és a leszállított korhatár a jövő év elején hatályba lép. Ettől az intézkedéstől önmagában nem lesz több kamionsofőr, hiszen a C-kategória a teherautókra (és a hozzájuk kapcsolt könnyű pótkocsikra) érvényes, míg a klasszikus nyerges vontatókhoz E-s jogosítvány is kell, de önmagában is sokat enyhíthet a fuvarozók vezetőhiányán.