Aki városi fogalomban alaposan megfigyeli, mivel töltik idejüket az autóvezetők, meglepően magas arányban azt fogja tapasztalni, hogy a telefonjukat nyomkodják. Terjed azonban a netezés mellett egy azzal összefüggő, de viszonylag új keletű és veszélyes őrület is, a menet közbeni fotózkodás.

Riasztó adatokat közölt az angol Gépjárművezetők Intézete (Institute of Advanced Motorist, röviden: IAM) arról, hogy egyre többen neteznek vezetés közben okostelefonon vagy tableten. Elsősorban a közösségi médiát használják, emellett e-maileket küldöznek, híreket olvasnak, sőt, a klasszikus, kézben tartott telefonálás mellett újabban rohamosan terjed a Skype használata is. 

Forrás: Photononstop/Eric Audras

A felmérésben 500 hétköznapi sofőrt kérdeztek meg, és a többség menet közben is használja telefonja online funkcióit. Ezzel kapcsolatban az IAM emlékeztet arra, hogy ilyenkor nehezebben tudják sávban tartani a járművet, sokkal kevesebbet érzékelnek a környező forgalmi szituációkból, és drámain lassan reagálnak a vezetők. A figyelemelterelés olyan veszélyes, mintha 0,5 ezrelékes véralkoholszintjük lenne,  vagy marihuána hatása alatt állnának. 

Még érdekesebb tanulsága a felmérésnek, hogy rohamosan terjed a kormány mögötti szelfizés. A megkérdezett 18–24 éves fiatalok 15 százaléka készített már magáról fotót vezetés közben, a 25–35 éves korcsoportban pedig még magasabb, 19 százalékos az arány. Ha kor helyett nemek szerint vizsgáljuk az adatokat, érdekes különbség rajzolódik ki: a nők a maguk 5 százalékával kevésbé hiúak, mint a férfiak, akiknél az összes megérkezett 12 százaléka szelfizett már vezetés közben. 

Forrás: MTI/Balázs Attila

Magyarországon a KRESZ a kézben tartott mobiltelefon használatát tiltja, ami nemcsak a hívásokra, hanem az SMS-írásra, fényképezésre, internetezésre és minden egyéb tevékenységre vonatkozik. Az ilyen vétségért 10 ezer forintos helyszíni vagy 20 ezres szabálysértési bírság jár,  ha észreveszi a rendőr (vagy nemsokára az új szupertraffipax). Arra, aki tabletet használ vagy más okból figyelmetlen, rásüthetik, hogy veszélyezteti a személy- és vagyonbiztonságot, ami 5–50 ezer forintos helyszíni vagy akár 150 ezres szabálysértési bírsággal sújtható. 

A Huffington Post tragikus és már-már örkényi esetről számolt be három éve: egy amerikai lány a szelfijével nyomatékosítva kiposztolta a Facebookra, hogy szerinte is életveszélyes vezetés közben a közösségi oldalakat böngészni, majd a következő pillanatban kamionnak ütközött, és meghalt.  Erről, valamint más figyelemelterelő tevékenységekről és az azokkal összefüggő baleseti mutatókról korábbi cikkünkben olvashat bővebben.