Aki átkel a halálúton, elmormol egy imát

animGIF + állókép
Deadly Road on Killar to Kishtwar Route, Pangi valley, HP, India
Vágólapra másolva!
Legtöbbször azokat az utakat hívjuk halálútnak, amelyeken a sűrű forgalom miatt sok baleset történik. Vannak viszont olyan helyek, ahol pusztán az áthaladás is kihívás a sors ellen.
Vágólapra másolva!

Az alábbi felvételt egy motoros rögzítette a sisakjára szerelt kamerájával, amint egy másik párossal átkeltek egy hegyi úton. Ez az indiai út egyáltalán nem hasonlít az Európában megszokott alpesi szerpentinekhez, épp ellenkezőleg. Már az is csoda, hogy bármiféle út található ezen az isten háta mögötti részen, a látvány pedig egyszerre csodálatos és félelmetes. A helyszín a Kishtwar nemzeti park, Kasmír tartományban, legmagasabb csúcsai 4800 méterre nyúlnak a tengerszint fölé.

A köves földúton amúgy sem egyszerű a haladás, de ha egy sziklafal és egy több száz méteres szakadék között kell egyensúlyoznunk, az több mint ijesztő. Védőkorlát nyomokban sincs, helyenként pedig vízfolyások és a fejünk fölé benyúló, bármikor leomló sziklaperemek színesítik az utazást. Egy apró rossz mozdulat, és minimális az esély a túlélésre. Tériszonyosoknak nem igazán ajánlott út, két keréken pedig a szakadék felőli nyom főleg nem életbiztosítás.

Sziklába vájt szerpentinek, rablótámadások sújtotta szakaszok, ügyetlen és vakmerő sofőrök özöne – erre a linkre kattintva olvashatja cikkünket a világ legveszélyesebb útjairól, interaktív térképpel.