A Super 6 átmeneti modell volt a kétliteres 6-os és a Kapitän között. Csak 1937-1938-ban gyártották, így elég kevés maradt belőle, itthon sokáig egyetlen példányról tudtunk. Most viszont elkészült a második, így van minimális statisztikai esélye annak, hogy összetalálkozzanak az utcán. Íme, egy 75 év után megtalált családi taxi fantasztikus története.

Az Opel több mint 46 ezret gyártott a Super 6-osból, mégsem számít tömegmodellnek. Rövid életét a jól bevált és ismert 6-os árnyékában élte le, ráadásul a nagyobb, feltűnőbb és elegánsabb Admirallal egy időben mutatták be az 1937-es Berlini Autószalonon. Az előd mechanikáján alapult, de vadonatúj hathengerest terveztek hozzá: a 6-os kétliteres oldaltszelepeltje helyett modernebb és erősebb 2,5 l-es felülszelepeltet.

Íme, a régi karosszéria-iskola: fakeretre rögzítették a fémelemeket. A legdrágábbak és legkívánatosabbak a Hebmüller-kabriók voltak, a szedán kivitel 1937-ben 3850 márkába került. Az első sárvédők mögötti szellőzők a fülkéből nyithatókForrás: Retro Mobil

Kupé-, kabrió- és limuzinkarosszériával kínálták, de készült gyári taxikivitelben is, fellépőkkel (a többin ilyenek nincsenek) és nagyobb csomagtérrel. A miénk is ez a ritka változat. Összetett és ötletes szerkezetű, Dubonnet-rendszerű független első felfüggesztésében a csillapítás és a rugózás kerekenként egy-egy, olajjal feltöltött közös házban dolgozik.

160-ig mutat a sebességmérő, mellette a benzinszint és az olajnyomás mutatója. A piros lámpácska a töltésjelzőForrás: Retro Mobil

Kalandos történet, happy enddel

Az Opelt a tulajdonos Zoltán nagyapja 1939-ben vásárolta használtan, majd taxizott vele Makón, a város első maszek fuvarosaként. 1941-ben a német hadsereg elkobozta (a Wehrmachtnál egyébként sok Super 6-os szolgált, erős és megbízható motorja miatt szerették), utána nyoma veszett. Sok évvel később a szülők hagyatékából előkerült a forgalmi engedély, Zoltán pedig eldöntötte, kinyomozza a kocsi további sorsát.

A taxikivitel ajtajai szélesre nyithatók, könnyű a ki-beszállás. Akkoriban nem volt magától értetődő, de az első ülések előre-hátra csúsztathatók, és a támlájuk is dönthetőForrás: Retro Mobil

Idén télen rábukkant egy Romániában eladó hasonló példányra, és az alvázszám - láss csodát - megegyezett a forgalmiban szereplővel (a motorszám más volt). Mint utóbb kiderült, a háború után nem sokkal Erdélyben találta meg egy gazda, golyónyomokkal a lemezeken és rossz motorral. Kicsit rendbe hozták, majd a kocsi néhány évet Bukarestben szolgált ismét taxiként. Itt vásárolta meg egy restaurátor-kereskedő, aki talált hozzá megfelelő motort, és legalább egy kicsit kipofozta.

Míg a többi változat csomagtere - a pótkerék miatt - csak felülről nyitható, a taxié kényelmesen hátulrólForrás: Retro Mobil

Zoltán tőle vette meg idén. Több típusidegen alkatrészt is talált rajta, köztük Dacia-generátort és román gyártmányú porlasztót. Eredetit szinte lehetetlen beszerezni, de végül mégis sikerült fellelni a hozzá illő karburátort, és dinamót meg feszszabályzót is, sőt, már a gyári, géptérbe való kürtök is csak a beszerelésre várnak. Az autó futóművét, vízpumpáját és fékrendszerét teljesen felújították.

A bérfuvaros Super 6-osokban nincs középső könyöklő, így hárman is elférnek hátul. A kárpitok még nem a gyáriak, de közeleg a csereForrás: Retro Mobil

Fontolva haladó

Kívül-belül izgalmas a régi technika. Kényelmesek, de keskenyek a rugós ülések, és a lábteret is szűkre szabták, főleg a pedáloknál. A váltókezelést tanulni kell, mert fordított a séma, balra hátul van az egyes. Ráérősen javasolt kapcsolni, a szinkronok gyengék, könnyű megrecsegtetni a szerkezetet. Az egyes ráadásul nem is szinkronizált, cserébe viszont akár indulhatunk is másodikban, ez az úgynevezett városi fokozat, a harmadik az országútra való.

Nyugodt, egyenletes járású a hathengeres. Olyan jól sikerült, hogy egészen 1958-ig gyártották, a Kapitänt és a Blitz teherautót is ez vitteForrás: Retro Mobil

A motor szépen gurgulázik, csendes, és a soros hathengeresekre jellemző módon rezzenéstelen simasággal forog. Nyomatéka rengeteg van, már nagyon alacsony fordulatnál is. A frissen cserélt, még bejáratós első függőcsapszegek miatt nehéz tekerni a volánt, a magas és keskeny építésű autónak a kanyarok - főleg a körforgalmak - a legnagyobb ellenségei.

A taxi hátsó traktusa néhány centivel hosszabb a többinél, így mélyebb a csomagtartó. Alacsony a perem, könnyű és gyors a ki-be pakolásForrás: Retro Mobil

Nehéz beterelni az ívbe, és nagyon kell kapaszkodni a kormányba. Rugózása pattogós, kemény, fékei leginkább a Ladákéhoz hasonlatosak: nyomni kell, de nem vészesen, miközben ajánlatos figyelni a féktávra. Zoltán egyelőre ilyen állapotában élvezi a kalandosan visszaszerzett kincset, télen indul a teljes és alapos restaurálás. A favázas karosszéria nem lesz kis feladat, az már most biztos.

Forrás: Retro Mobil
Műszaki adatok - Opel Super 6 (1938)

 

Motor: soros hathengeres, vízhűtéses benzinmotor, elöl hosszában beépítve. Hengerűrtartalom: 2473 cm3. Teljesítmény: 55 LE, 3600/perc fordulaton. Nyomaték: 98 Nm, 1800/perc fordulaton.


Erőátvitel: háromfokozatú kézi váltó, hátsókerékhajtás. Egytárcsás száraz kuplung.

 

Felfüggesztés: elöl Dubonnet-rendszerű független futómű, tekercsrugókkal, hidraulikus lengéscsillapítókkal, hátul merev tengely, hosszanti laprugókkal, hidraulikus lengéscsillapítókkal. Elöl-hátul dobfékek, egykörös fékrendszer.

 

Felépítmény: négyajtós, favázas karosszéria acélelemekkel, alvázon. Hosszúság x szélesség x magasság: 4370x1600x1600 mm. Saját tömeg: 1165 kg. Tank: 43 l.

 

Végsebesség: 117 km/óra.