30 ezer forintból sokat javíthat autója biztonságán

2018.04.03. 15:37

A beépíthető eCall segélyhívó önállóan tárcsázza a 112-t vész esetén.

Az eCall segélyhívó a rendőrség által működtetett - 112-es egységes segélyhívó rendszerhez kapcsolódikForrás: Origo

Egy európai uniós rendelet szerint az áprilistól uniós piacra kerülő új autótípusok csak akkor kapnak típusbizonyítványt, vagyis csak akkor lehet forgalomba helyezni őket, ha bennük van az eCall rendszerhez szükséges fedélzeti egység.

Így működik

Minden autóban van egy fedélzeti egység, amely vészhelyzet esetén működésbe lép, ilyen például a légzsák kinyílása, vagy az övek feszítése. Ekkor a fedélzeti egység automatikusan előállít egy úgynevezett MSD-csomagot (adatcsomagot), amely tartalmazza a jármű adatait, pontos helyzetét, GDS koordinátáit, továbbá hangkapcsolatot is indít a segélyhívó operátora felé. Ezzel együtt továbbítja az adatokat a 112-es segélyhívó kezelőjének.

Emellett manuálisan, a járműben ülők az eCall gomb megnyomásával is tudják tárcsázni a 112-őt. A rendszer révén sokkal gyorsabban jutnak el az információk az érintett szerveknek, s az így megspórolt idő életeket menthet.

Sok új autóban a piros gomb megnyomásával manuálisan is hívható a 112Forrás: Lexus

Az eCall rendszer magyarországi felelőse a Magyar Autóklub. Hozzájuk futnak be elsőként az adatok, így a téves riasztásokat is kiszűrik majd. Ha az operátoruk megbizonyosodott arról, hogy jogos a hívás, továbbítják az adatokat a 112-nek. A segélyhívó rendszer főleg akkor hasznos, ha éjszaka, illetve nem látható területen történik baleset, például árokba borul egy jármű.

A három készenléti szerv - a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem abban állapodott meg, hogy ha nem sikerül hangkapcsolatot felvenni a gépjárműben ülőkkel, akkor mindannyian a helyszínre küldik egységüket. A már forgalomban lévő autókba 30 ezer forint körüli áron lehet beszerelni a rendszert, melynek üzemeltetése ingyenes.

KAPCSOLÓDÓ CIKK