Egy új trükkel szinte teljesen ingyen lehet parkolni Budapesten

parkolás
Budapest, 2018. január 2. Nő parkolójegyet vásárol a XIII. kerületi Tatai utcában 2018. január 2-án. Ettől a naptól bővült a parkolási övezet a kerületben, fizetőssé vált a parkolás a Rákos patak - Tatai utca - Kámfor utca - Reitter Ferenc utca - Gyöngyösi utca - Göncöl utca által határolt területen. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Negyedóra parkolási díj kifizetésével gyakorlatilag egész napra átverhetik a budapesti autósok a parkolási rendszert.
Vágólapra másolva!

Átlagos iroda Budapesten, a munkakezdéskor leteszik autóikat az épület előtt az ott dolgozók - vezeti fel a módszert a Vezess. Fizetőövezet, ám ők nem vesznek parkolójegyet reggel 8-kor. Mondjuk 9.30-kor ér oda az ellenőr, sorra pakolja a Mikulás-csomagokat a szélvédőkre.

A portás azonnal felszól az érintetteknek, akik 9.30 és 9.35 között mobilparkolást indítanak a telefonjaikon,

megváltva ezzel a parkolási jogosultságot,

amit 9.50-lor leállítanak.

Ezzel arra a napra már meg is vannak, ugyanis

a pótdíj kiszabásának időpontjától számított öt percen belül váltott parkolási jogosultság (jegy vagy mobilfizetés) bemutatása után a pótdíjat törölni kell.

Hiába jár arra később is az ellenőr vagy bármely kollégája, hiába fizetés nélkül parkolnak a nap további részében is az autók, mivel ott van rajtuk a pótdíjfizetési felszólítás, aznap ezeket a járműveket már nem lehet megbírságolni ugyanott állva.

No, de miért nem működött régen ez a trükk, és miért működik ma?

A Kúria eltörölte az egyalkalmas korlátot,

akár havonta minden nap el lehet ezt játszani,

ráadásul elég akár a bírósági szakban bemutatni a pótdíjazás után váltott jogosultságokat. Ez azt jelenti, hogy egy 15 perces jogosultság kifizetésével (plusz a mobilfizetés díja) mondjuk a 440 forintos óradíjú zónákban mintegy 200 forintból megoldható 4400 forint helyett az egész napos parkolás” - mondta a Vezessnek az új trükkről Sipos László, a Magyar Parkolási Szövetség felügyelőbizottsági elnöke.