Nincs vége, újabb botrány tört ki a Volkswagennél

2018.12.12. 13:56

A dízelbotrány után itt az újabb csapás a Volkswagen számára: most azért ülhet szégyenpadra a gyártó, mert előszériás tesztautókat adott el újként.

Minden autógyártó készít előszériás példányokat egy-egy új modelljéből, ezeket többnyire tesztelési célokra használják, sőt olykor az újságírók is ilyeneket vezetnek a hivatalos menetpróbákon. Ezek az autók nem feltétlenül egyeznek meg a végleges, típusengedéllyel rendelkező változattal, lehetnek apró eltérések, módosítások bennük.

Az ilyen autókat általában nem értékesítik a gyártók, hanem tervezetten megsemmisítik őket. Biztosan a Volkswagennél is van ilyen program, valaki mégis úgy döntött, hogy egy-két előszériás példányt inkább fű alatt értékesít.

Európában és Észak-Amerikában 6700 esetet ismert el a Volkswagen, de a Der Spiegel cikke szerint 9000-nél is több bizonytalan eredetű Volkswagen került forgalomba. Németországban négyezer autó érintett, ezeket a Volkswagen azonnal visszavásárolja.

A német hatóságok állítólag még mérlegelik, hogy kivessenek-e bírságot a cégre, vagy megelégszenek azzal, hogy az autókat visszavásároltatják.