A kínai Huawei szabadalmi bejelentést nyújtott be egy technológiáról, amely képes kiszűrni az ittas sofőröket, de még az autóban elrejtett drogokról, fegyverről is tudomást szerez.

Forrás: Volvo

A Huawei szabadalmaztatni akarja új találmányát, amely lehetővé teszi az önvezető autók számára, hogy kiderítsék, a sofőrjük vezetésre alkalmas állapotban van-e. Különböző szenzorokkal a jármű folyamatosan figyeli a vezetője állapotát, és ez alapján dönti el, hogy átadja-e neki az irányítást azokban a forgalmi helyzetekben, amikor a robotpilóta nem képes vezetni.

Semmi sem marad titokban előtte

A kamerákból és egyéb érzékelőkből álló rendszer a régi fotók és a jelenlegi arc összehasonlításával, beszédanalízissel nemcsak az ittas állapotot képes kiszúrni, hanem azt is, ha a vezető agresszív, zavart, frusztrált vagy álmos, és ezért alkalmatlan vezetésre. Sőt, állítólag arról is tudomást szerez, ha az autóban drogot vagy fegyvert helyeztek el, sőt, még a telefonok képernyőjéről is képes leolvasni a szöveget.

Google Koala elektromos önvezető autóForrás: Google

Ha a robotpilóta arra a megállapításra jut, hogy a sofőrje ittas, akkor a gépi tanulás módszerével hoz majd döntést a következő lépésről, ami lehet az utasok figyelmeztetése, a kezelőszervek deaktiválása, vagy akár a rendőrség értesítése is.

Az Apple-lel és a Google-lel ellentétben a Huawei sosem jelentette be, hogy saját autó tervezésébe fogott volna, ezért valószínűleg más gyártóknak szeretnék majd értékesíteni a biztonságot növelő technológiát.