Nem fogja elhinni, milyen hosszú utat tettek meg villanyautóval

2019.04.08. 13:32

Wiebe Wakker a klímaváltozásra szerette volna felhívni a figyelmet a rekordhosszúságú útjával.

Útja végén arról is beszélt, hogy a legszebb emlékei az emberek kedvességéhez fűződtekForrás: Wiebe Wakker Facebook

Wiebe Wakker vasárnap érkezett Sydney-be, az Amszterdamból indult, Plug Me In elnevezésű, 95 ezer kilométeres világkörüli útja utolsó állomására. Elektromossá átalakított Volkswagen Golf kombijával Wakker Hollandiától Ausztráliáig 33 országot szelt át.

A világ legmagasabb épülete, a dubaji Burdzs Kalifa a háttérbenForrás: Wiebe Wakker Facebook

A több mint három évig tartó utazás költségeit, az autó töltését, a sofőr élelmét és szállását adományokból és szponzori támogatásokból finanszírozták. Az út azért is tartott ilyen sok ideig, mert az autó csak 200 km-t tud megtenni egy töltéssel.

A brunei szultán palotájánálForrás: Wiebe Wakker Facebook

A klímaváltozás elleni fellépést sürgető Wakker Törökországon, Iránon, Indián, Burmán és Malajzián is átutazott. Útvonalát menet közben a honlapjára küldött meghívások alapján alakította ki.

Ausztráliában, a Great Ocean RoadonForrás: Wiebe Wakker Facebook

A fenntartható mobilitás előnyeinek bemutatásával változtatni akarok az emberek szemléletmódján és arra akarom ösztönözni őket, hogy térjenek át az elektromos autóra- mondta el Wakker.

A befutó Sydney-benForrás: Wiebe Wakker Facebook

A férfi becslései szerint autója a világ körüli úton mintegy 6785 liter üzemanyagot fogyasztott volna, ami a 380 forintos benzinárral számolva több mint 2,5 millió forintos költséget jelentett volna, a jelentős környezetszennyezésről nem is beszélve. Wakker elárulta, hogy a kocsi feltöltésére egész úton mindössze 300 dollárt (86 ezer forintot) költött.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK