Elárverezték a diktátor elkobzott luxusautóit, tapsvihar tört ki a teremben

2019.09.30. 14:46

Csaknem 27 millió svájci frank (8,3 milliárd forint) folyt be vasárnap azon a Genf környéki árverésen, amelyen az Egyenlítői-Guinea alelnökétől elkobzott luxusautó-gyűjteményt értékesítették.

Az aukciót szervező Bonhams árverési ház szóvivője szerint az aukció legértékesebb darabja, egy 2014-es fehér Lamborghini Veneno Roadster 8,28 millió svájci frankért (2,5 milliárd forintért) kelt el. Ebből az autóból mindössze kilenc készült a Lamborghini 50. születésnapjára.

A vásárló névtelenséget kért, de a Genftől 30 kilométerre fekvő Chéserex golfklubjában megrendezett árverés közönsége tapsviharban tört ki, amikor lecsapott a kalapács.

A genfi hatóságok februárban jelentették be, hogy lezárták a pénzmosás és közpénzek elsikkasztása miatti nyomozást Teodoro Nguema Obiang Mangue, Egyenlítői-Guinea alelnöke ellen és az ügyben született megállapodásnak megfelelően eladják a luxusautókat, a befolyt összeget pedig szociális programok finanszírozására fordítják a nyugat-afrikai országban.

Az árverés legértékesebb darabja, a fehér LamborghiniForrás: Bonhams

Az autópark az országot 40 éve irányító Teodoro Obiang Nguema Mbasongo elnök fiáé volt. Jogvédő csoportok a világ legkorruptabb rendszereként emlegetik az elnök adminisztrációját.

Az árverésen 1,55 millió frankért (477 millió forintért) vásároltak meg egy 2011-es Aston Martin One-77 Coupét. Egy fekete, 2015-ös Koenigsegg One-1 4,6 millió svájci frankért (1,4 milliárd forintért) kelt el. Az árverés egy licitálója szerint egy dubaji gyűjtő többet is megvásárolt a kalapács alá került darabokból.

A régebbi autók között volt egy 1998-as szürke Rolls Royce Silver Spur, amelyet 86 ezer 250 frankért (26,5 millió forintért) vettek meg és egy 1956-os Aston Martin Lagonda is.

Az árverés teljes bevételét Egyenlítői-Guinea rászorulói kapják.