Pár évre még elegendőek ugyan, de hamarosan elfogynak a személyautókra kiadható rendszámok Magyarországon. Az Információs és Technológiai Minisztérium elárulta, milyen rendszer bevezetésére készül.

Az Origo nemrégiben bemutatott egy elképzelést, amely három betűből és négy számból álló új rendszámokat vezetne be a jelenlegi három betű és három szám helyett. Noha az S sorozat fele, illetve a T, V és Z kezdőbetűk még hátravannak, néhány év múlva biztosan új rendszert kell bevezetni.

Forrás: Legújabb rendszámok/Index Fórum

A három betű és négy szám a jelenlegi rendszer kombinációnak számát megtízszerezné, azaz legalább száz évre biztosan elegendő lenne. Az Origo korábbi kérdésére már több mint negyvenezer szavazat érkezett, olvasóink döntő többségének tetszene az ABC-1234 rendszer.

Megkérdeztük az Információs és Technológiai Minisztériumot (ITM), hogy született-e már döntés a jelenlegit váltó új rendszerről. A gépjárművek világjárvány miatt lelassult ütemű forgalomba helyezése miatt csökkent az új rendszámok iránti igény is, így a jelenlegi karakterkészlet (három betű, három szám) használatával még évekig biztosítható a rendszámok kiadása"  - írta a minisztérium.

Az ITM válaszából kiderült ugyanakkor az is, hogy olyan rendszer bevezetésére készül, amely hosszú időre szól. A mostanit idővel felváltó rendszámstruktúra kialakításának elsődleges szempontja, hogy tartósan, hosszabb időre garantálja a gépjárművek hatósági jelzéssel való ellátását." 

A három betűből és három számból álló rendszámoknál jóval hamarabb, akár már jövőre elfogyhatnak a veterán járművekre kiadható OT rendszámok.  Ezek formátuma OT 12-34, jelenleg pedig már OT 93-XX-nél járnak a kiadások.

Az ITM-nél az OT rendszámok cseréjére vonatkozó tervek mellett rákérdeztünk arra is, hogy tervezik-e a forgalomból korábban kivont hagyományos rendszámok egyénileg kiválasztott rendszámként való elérhetővé tételét, vagyis azt, hogy 112 450 forintért az autósok már régóta nem használt rendszámokat is megvásárolhassanak maguknak. A jelenlegi szabályok szerint csak "még le nem gyártott" azonosító választható ki, vagyis aki vásárolna, annak az SL.-ZZZ-ig terjedő betűtartománnyal kell beérnie. 

A minisztérium válasza alapján van esély arra, hogy - pénzért - elérhetővé válnak a régebbi rendszámok,  az OT rendszámok cseréjéről később születik döntés. A felvetett kérdések rendezését szolgáló jogalkotási munka folyamatban van, a témában a szakmai javaslatok elfogadását követően adható tájékoztatás"  - írta az ITM.