Úgy néz ki, semmi sem lesz a Toyota 1000 lóerős utcai sportautójából

Toyota GR Super Sport
Vágólapra másolva!
Egy váratlan esemény miatt állítólag leállították a GR Super Sport fejlesztését.
Vágólapra másolva!
A Toyota GR Super Sport álcázómatrica alatt Forrás: Toyota

Japán sajtóértesülések szerint a Toyota félbeszakította a GR Super Sport fejlesztését, mivel

súlyos balesetet szenvedett az egyik tesztpilóta egy prototípussal a Fuji Speedway versenypályán júliusban.

Az autó állítólag kigyulladt, és komoly sérüléseket szerzett, ami komoly veszteség volt a fejlesztők számára, a sofőr állapotáról nincs hír.

Állítólag 2022-ben került volna piacra, félelmetesen magas, 2,8 millió dollárosra becsült áron Forrás: Toyota

A japán autós média az eset után arról írt, hogy a baleset miatt a Toyota teljesen leállította az utcai kivitelű GR Super Sport fejlesztését, a gyár azonban nem nyilatkozott még a témában. Akárhogy is alakul az egyetlen japán hipersportautó sorsa, a vele szoros rokonságban lévő GR010 hypercar versenyautóét ez nem befolyásolja.

A piros-fekete-fehér Toyota GR010-esek biztosan ott lesznek az augusztus 21-re halasztott idei Le Mans-i 24 órás verseny rajtrácsán, mint legfőbb esélyesek Forrás: Toyota

A kereken 1000 lóerős GR Super Sport

minden idők legizgalmasabb Toyotájának ígérkezett.

A mindössze 20 darabos limitált példányszámban tervezett hibrid hipersportkocsi eredetileg homologizációs alap lett volna a Le Mans-i versenygéphez, de a fejlesztését akkor sem állították le, amikor kiderült, hogy az új szabályrendszer miatt már nincs szükség utcai változatra. Meghajtásáról a versenyautóban használt 2,4 literes, ikerturbós V6-os motor és több villanymotor gondoskodott volna, ismeretlen hajtásképlettel.

Csak elképzeléseink lehetnek arról, mire lett volna képes 1000 lóerővel Forrás: Toyota

Amikor egy ennyire limitált példányszámú autó kerül piacra, akkor törvényszerűen megjelennek a hiénák, akik a keresleti piacot kihasználva jelentős haszonnal adnának túl a szerencsésen megkaparintott autón. A Toyota ezt minden lehetséges módszerrel igyekezett elkerülni, ezért a gyár részletesen felmérte a jelentkezők autóbolond mivoltának mértékét egy, a japán weboldalon keresztül elérhető részletes kérdőív segítségével.

Versenyautó utcára - ilyet még nem csinált a Toyota Forrás: Toyota

Ezen megkérik az érdeklődőket, hogy sorolják fel a birtokukban lévő, nagy értékű sportautókat, kezdve a kedvenceikkel. Tudni szeretnék, hogy van-e vagy valaha volt-e a reménybeli vevő tulajdonában Toyota 2000GT vagy Lexus LF-A, hogy milyen sokat használja ezeket az autókat, és évente hány alkalommal vezeti őket versenypályán. Az érdeklődők esetleges nemzetközi autóversenyzői engedélyére is rákérdeznek, továbbá megkérik a jelentkezőt, árulja el, milyen célból szeretne GR Super Sportot vásárolni. A kérdőív még nem tűnt el az oldalról, ami arra is utalhat, hogy még nincs eldöntve az autó sorsa.