Megújult a világ kedvenc szabadidő-autója, de ez nem látszik rajta

Toyota RAV4
Vágólapra másolva!
A 2023-as modellévben új digitális élményekkel, valamint továbbfejlesztett biztonsági csomaggal frissül a Toyota RAV4.
Vágólapra másolva!
A 2023-as modellévre vonatkozó frissítések 2022 harmadik negyedévétől kerülnek gyártásba Forrás: Toyota

Évek óta tartja abszolút elsőségét a szabadidő-autók globális piacán az idén 28 éves Toyota RAV4. Az aktuális generáció három és fél évvel ezelőtt lépett piacra Európában, és azóta itt is piacvezető lett. Most azonban elérkezett az első, jelentősebb frissítés ideje, amely

az autó megjelenését nem, tudását és szolgáltatásait azonban annál inkább érinti.

A 2023-as modellévben a RAV4 is megkapja a Toyota új generációs infotainment rendszerét. A 10,5 colos érintőképernyővel szerelt szórakoztató és tájékoztató egység alapkivitelben kínál felhő alapú navigációs szolgáltatást, amely folyamatosan frissülő adatokkal, valós idejű forgalmi, illetve parkolási információkkal teszi egyszerűbbé és pontosabbá az útvonaltervezést. A csomag része a vezeték nélküli kapcsolatot biztosító „intelligens szolgáltatási" mobil adatcsomag, amely a felhasználó mobil adategyenlegének terhelése nélkül biztosítja az online multimédiás és navigációs szolgáltatások elérését.

A műszaki paraméterek nem változnak: a 2,5 literes hibrid továbbra is 218, illetve 222 lóerőt ad le (első-, illetve összkerékhajtású kivitelben), míg a zöld rendszámos, és igen drága RAV4 plug-in hibrid rendszerteljesítménye 306 lóerő Forrás: Toyota

A felhasználói élményt a jármű ellenőrzését, bizonyos funkciók (pl. ablakok, központi zár vagy klímaberendezés) vezérlését a távolból is lehetővé tevő MyT okostelefonos alkalmazás, valamint az akár vezeték nélküli okostelefon-integráció teszi teljessé. További lehetőségként intelligens hangvezérlés, továbbá kiegészítő környezetfelismerő funkciókkal felszerelt, fejlett navigációs rendszer is rendelkezésre áll.

Nem csak a multimédiás kijelző újult meg, hanem az elsődleges műszeregység is.

Ez mostantól – a Toyota többi új generációs típusához hasonlóan – teljesen digitális formátumban tájékoztatja a vezetőt. A belépő szint kivételével minden felszereltséghez alapértelmezésben kínált, 12,3 colos képátlójú kijelzőn többféle grafikus stílusban, illetve elrendezésben jeleníthetők meg a jármű- és menetadatok, illetve az infotainment rendszer információi.

12,3 colos a digitális műszerfal Forrás: Toyota

A kibővített Toyota Safety Sense csomag újdonsága az ütközésmegelőző rendszer (PCS) kereszteződéstámogató funkciója, amely balra nagy ívben kanyarodáskor észleli a szemből érkező járműveket, illetve figyel az úton esetleg áthaladó gyalogosokra. Ha veszélyt észlel, a funkció nem csak figyelmezteti a vezetőt, de szükség esetén automatikusan fékez is. Szintén új biztonsági funkció a RAV4 esetében a vészhelyzeti aktív elkormányzás, amely határozottan, de biztonságosan, a sáv határain belül maradva kikerüli az autó elé lépő gyalogost. A RAV4 Plug-In esetében a rendszer a kerékpárosokra, illetve a parkoló járművekre is reagál, továbbá észleli, ha velünk azonos sávban szemből közeledik egy jármű.