Váratlan fordulat történt a magyar használt autóknál

autókereskedés,
Budapest,2016.
Vágólapra másolva!
Az idei év eddigi legnagyobb havi forgalmát könyvelhette el októberben a hazai használtautó-piac.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatok szerint 73 700 autó cserélt gazdát az elmúlt hónapban, ami 8,1 százalékkal haladja meg a tavaly októberi szintet. Míg 2023 első félévében az adásvételek száma gyakorlatilag végig elmaradt az előző év hasonló időszakának adataitól, júliustól a piac már felülteljesítő volt 2022 azonos időszakához képest, így megnőtt az esély a tavalyi csúcs megdöntésére is.

Egyelőre korai trendfordulóról beszélni, mert korábban is rendszeresen előfordult, hogy egy-egy hónap számottevő, egyszeri forgalomnövekedést produkált - áll a Jóautók.hu közleményében. Amennyiben azonban idén nem lesz újabb visszaesés, az idei átírások száma néhány ezerrel így is meghaladhatja a tavaly beállított 825 ezres rekordértéket.

A magyarországi használtautó-piacon leggyakrabban alsó-középkategóriás személyautók, illetve kisautók cserélnek gazdát, előbbieknek 29, utóbbiaknak 22 százalék volt az aránya az első tíz hónapban. Az alsó-középkategória legnépszerűbb modelljei az Opel Astra (5,3%), a Ford Focus (2,8%) és a Volkswagen Golf (2,7%). A kisautók listáját magasan a Suzuki Swift (4,4%) vezeti, amelyet az Opel Corsa (2,1%) és a Volkswagen Polo (1,6%) követnek.