Olyan, mint a Matchbox: színváltós autót készített a BMW

Vágólapra másolva!
A különleges technológiát egy dél-afrikai művész használta a rendelkezésére bocsátott i5-ösön.
Vágólapra másolva!
A BMW i5 Flow Nostokana 1349 darab fóliaszelvényt kapott, amelyek színe külön-külön szabályozható

1991-ben Esther Mahlangu tervezte a 12. BMW Art Car-t, amely egy E34-es 525i volt – a dél-afrikai festő volt az első nő és az első afrikai, akit felkért egy ilyen munkára a bajor autógyártó. A 88 éves művésznő most újra lehetőséget kapott, hogy feldíszítsen egy aktuális 5-ös limuzint, a BMW ugyanis úgy gondolta, hogy jellegzetes színei és geometrikus mintái alkalmasak arra, hogy életre keltsék az innovatív, elektroforetikus elven működő színváltó technológiát.

A BMW i5 Flow Nostokana – amely Mahlangu első fiáról kapta a nevét – elektronikusan animálható fóliaszakaszokat alkalmaz, egyenként két-két csíkkal a tetőn, a motorháztetőn és a hátsó részen, valamint az ajtókon. Egy e-könyv olvasóhoz hasonlóan minden E Ink fóliában több millió mikrokapszula van, amelyekben a színes részecskék szerkezete és elrendezése feszültség alkalmazásával változtatható. Ez lehetővé teszi, hogy a Mahlangu művészetére jellemző élénk afrikai színek és minták folyamatosan változó kompozíciókban jöjjenek létre.

A BMW i5 Flow Nostokana világpremierjét február 29-én, a Los Angeles-i Freize művészeti vásáron tartották

Az animációkat egy olyan hang kíséri, amelyet kifejezetten ehhez az autóhoz komponált Renzo Vitale, a BMW akusztikáért felelős kreatív igazgatója. Mahlangu hangjának szekvenciáit, valamint a festéshez használt tollkefék hangját használta fel, aztán ezeket a formatervezők által használt színes ceruzák hangjával és az érintőképernyő visszajelzés-hangjaival kombinálta. Így jött létre egy olyan kompozíció, amely minden egyes színváltás kezdetén halkan indul, és az animáció előrehaladtával egyre intenzívebbé válik.