Mit egyen a magyar csecsemő az alma után?

Vágólapra másolva!
Míg az indonéz csecsemők az anyatej után először a hallal ismerkednek meg, a magyar gyermekorvosok az almát vagy a burgonyát javasolják első táplálékként.
Vágólapra másolva!

"A nemzetközi ajánlások szerint hat hónapig lehet kizárólagos az anyatejes táplálás, utána viszont kötelező a hozzátáplálás, mert az anyatej már nem fedezi a gyerek szükségletét" - mondja dr. Polgár Marianne, a Madarász utcai Gyermekkórház Rendelőintézetének gyermekgyógyász, gasztroenterológus főorvosa.

A hozzátáplálás bevezetésénél figyelembe kell venni, hogy minden gyerek más, nem azonos a fejlődési ütemük, különbözik az étvágyuk, előfordulhat, hogy az anyatej mennyisége sem elegendő már, így ha igény van rá, a hozzátáplálást el lehet kezdeni már négy hónapos kor körül is. (A kismama szülés előtti táplálkozásáról itt olvashat részletesebben.)

"Ha a baba szépen fejlődik, bőven van anyatej, elég fél éves korban megkezdeni az új ételek bevezetését, de akkor már ez nem halasztható tovább, mert az anyatej önmagában már nem biztosítja az egyre nagyobb és mozgékonyabb kisbaba fejlődéséhez szükséges összes tápanyagot. A túl késői hozzátáplálás, még azzal a hátránnyal is jár, hogy a csecsemő később már nehezen fogad el új ízeket, rossz evő lesz. Nem vezet semmi jóra, ha a gyerek egyéves korában nem hajlandó mást elfogadni, csak anyatejet. Ezek a babák általában soványak, a folyamatos mellre tevés pedig már nem a táplálást szolgálja, sokkal inkább kóros pszichés kötődést jelez" - mondja a gasztroentreológus.

Mivel kezdjük?

Nálunk az alma hipoallergén tápláléknak nevezhető, ezért is javasolják a gyerekgyógyászok a csecsemőtáplálás első gyümölcseként. Alma mellett szóba jöhet még az őszibarack, körte, majd a banán kevés citrom- vagy narancslével keverve. Ezután fokozatosan kerülnek bevezetésre a további jól lehámozható gyümölcsök, illetve az ezekből préselt gyümölcslevek.

A főzelékekben a krumplival indítsunk, amit fokozatosan egészítsünk ki újabb zöldségekkel, elsőként répával. Nagyon népszerű a spenót, és könnyű emészthetősége és gazdag tápanyagtartalma miatt ajánlott a brokkoli is, csakúgy, mint a zöldbab vagy a kelbimbó. A borsót és a karfiolt viszont csak később kezdjük el adni, mert puffasztó hatásúak, de megfelelően elkészítve, például ha a borsót megfosztjuk a héjától, ez is adható a babának.

Legyünk körültekintőek a liszttel!

"A legújabb kutatások szerint a cöliákia vagy lisztérzékenység megelőzésében segít, ha a glutén bevezetése a csecsemő étrendjében az anyatejes táplálás védelme alatt történik" - mondja a gyerekgyógyász.

Az új nemzetközi ajánlás szerint 4 hónapos kor után nagyon kis mennyiséggel el lehet kezdeni a glutén bevezetését a csecsemő étrendjébe. "Nagyon kis mennyiségű liszttel kezdjük, ne legyen több egy mokkáskanálnál, vagy egy fél keksznél. Fokozatosan, kanalanként emeljük az adagokat. Négy és hat hónapos kor között gluténmentes lisztes táplálékokat, pépeket adjunk csak a gyereknek, hat hónap után jöhetnek a gluténtartalmúak. Hét hónapos gyermeknek, ha már vannak fogai, adhatunk kiflivéget rágcsálásra. Hét hónapos kor után pedig jöhet a hús és az olaj is" - tanácsolja dr. Polgár Marianne. Egy éves kor felé haladva az egyre bővülő étrend pedig megteremti az alapot, a felnőttek étrendjére történő áttéréshez.