Vizsgálatok a terhesség első felében - mire számíthat a kismama?

Vágólapra másolva!
Pozitív a terhességi teszt. Régóta vágyott álom vált valóra vagy váratlanul történt? Nem számít, hogyan történt, az első érzelmek vihara után mindenki arra kíváncsi, hogy most hogyan tovább. Nőgyógyász, védőnő, háziorvos - ebben a sorrendben.
Vágólapra másolva!

A forgalomban lévő, igen érzékeny terhességi tesztek már a fogantatás után körülbelül 14 nap elteltével, azaz a kimaradt menstruáció idején, de akár már pár nappal korábban is pozitív eredményt mutatnak. Az elmaradt menstruációt követően, amennyiben felmerül a terhesség gyanúja, érdemes minél hamarabb felkeresni a nőgyógyászt a méhen kívüli terhesség kizárása érdekében.

A terhesség elején sok kismamát aggodalommal tölt el, hogy miért van szükség ilyen sok vizsgálatra, hiszen a várandósság egy természetes folyamat. A vizsgálatok célja, hogy kiszűrjék azokat a kóros állapotokat, melyek a baba vagy az anya egészségét veszélyeztetik. Ezek sok esetben olyan ritka elváltozások, melyek szoros orvosi követéssel, illetve akár már a méhen belül vagy röviddel a születés után végrehajtható beavatkozások segítségével biztosítják, hogy egészséges csecsemő jöjjön a világra, és az anya egészsége se kerüljön veszélybe.

Mikorra várható a szülés?

A terhesség ötödik hetében végzett ultrahangos vizsgálaton a petezsák már látható, de a fejlődő embrió még nem, a hatodik héten viszont már a dobogó szívet is látni lehet. A terhességi kor pontos megállapítására a nyolcadik-kilencedik héten végzett ultrahangos vizsgálat már megbízható eredményt ad. Az utolsó menstruáció dátumából, illetve az embrió mérete alapján az orvos ilyenkor már meg tudja becsülni a szülés várható időpontját. Ezt a későbbi ultrahangvizsgálatokkal még pontosítják.

Lehetőleg a tizenkettedik terhességi hét előtt fel kell keresni a területileg illetékes védőnőt, aki az anya kikérdezése és a nőgyógyásztól származó lelet alapján kiállítja a várandós anya terhesgondozási könyvét.

Vérvétel, belgyógyászati vizsgálat, fogorvos

Az első trimeszterben vár még a kismamára egy vérvétel, amelynek segítségével általános egészségi állapotát mérik fel. Erre a beutalót az anya háziorvosa vagy nőgyógyásza adja, egyes esetekben a védőnőtől is beszerezhető. Ilyenkor végzik azokat a vizsgálatokat is, amelyekkel tisztázni lehet, hogy az anya átesett-e bizonyos fertőzéseken (például toxoplazma), melyek veszélyeztethetik a fejlődő embrió egészségét.

A háziorvos végzi el a belgyógyászati vizsgálatot, illetve, ahol erre lehetőség van, az EKG-vizsgálatot. Ha a háziorvosnak ehhez nincs eszköze, akkor továbbirányítja a kismamát.

Érdemes felkeresni a terhesség elején a fogorvost is, mert a fogak állapota, egészsége is befolyásolhatja a magzat fejlődését.

Tizenkettedik hét: embrióból magzat

A következő ultrahangos vizsgálat a tizenkettedik héten történik. Ettől kezdve már nem embrióról, hanem magzatról beszélünk. Ekkor pontosítják a magzat korát, a szülés várható időpontját. Ilyenkor az ultrahangos képen már jól látható a teljes magzat, kifejlődtek a főbb szervek, az arc minden fontos részlete, szemek, orr, száj megfigyelhető. A gerincvonal is jól követhető, és a végtagokon már látszanak az ujjak. Ebben a korban Down-szindrómára utalhat a megvastagodott tarkóredő vagy az orrcsont hiánya, illetve magzati szívultrahang-vizsgálattal már ebben a korban meg lehet figyelni a szívbillentyűk működését is, ami újabb információt szolgáltat a magzat fejlődésére vonatkozóan.

Tizenhatodik hét: AFP-vizsgálat - vannak megbízhatóbb módszerek is

A Magyarországon érvényben lévő jogszabály szerint a tizenhatodik héten végzik az AFP-vizsgálatot. Az AFP, azaz alfa-fötoprotein egy magzati fehérje, melynek mennyisége az anyai vérben a velőcsőzáródási rendellenességekre (nyitott gerinc, agykoponya fejlődési rendellenességei) enged következtetni. A normál érték 0,7 és 2,5 MOM között van, az ennél magasabb érték problémát jelezhet. Az alacsony AFP-szint, a közhiedelemmel ellentétben, önmagában nem jelzi a Down-kór kockázatát. Mind a velőcsőzáródási rendellenességek, mind pedig az alacsony AFP-értékkel együtt járó Down-kór kockázatának vizsgálatára ma már léteznek az AFP-vizsgálatnál megbízhatóbb módszerek is.

Tizennyolcadik hét: genetikai ultrahangvizsgálat

A terhesség tizennyolcadik hetében kerül sor a második részletes ultrahangvizsgálatra. Ekkor a magzat méretei már lehetővé teszik, hogy minden részletet szemügyre tudjon venni az orvos. Ez a vizsgálat alkalmas a velőcsőzáródási rendellenességek szűrésére is, valamint egyes ritkán előforduló rendellenességeket is fel tudnak ismerni a vizsgálat során, a belső szerveket, az agyat érintő eltéréseket, szívfejlődési rendellenességeket.

Cikkajánló

Forrás: Northfoto

iStockPhoto

Forrás: AFP

Tizenkét lépés az egészséges
terhességhez vezető úton

Szextippek várandósan

Sportolás a terhesség alatt





***

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.