Élet az újszülöttel - ötletek kezdő szülőknek

család baba újszülött csecsemő anya apa
Vágólapra másolva!
Szülés után együtt az új család. Lehet, hogy minden az elképzelések szerint alakul, de többnyire az első időkben az élet egy újszülöttel nem zökkenőmentes. Hogyan és mivel készülhet a család és a kismama?
Vágólapra másolva!

A legtöbb kismama mindenre jó előre gondol: a babát tiszta szoba, kisruhák, alvóhely, pelenkák, fürdető eszközök, babakocsi már szépen összekészítve várja otthon, mire megszületik. Sokan könyvekből, ismerősöktől is begyűjtik az információkat, mi az, amire még szükség lehet: hordozó, szoptatós melltartó, bölcső, körömvágó... és a végtelenségig lehetne sorolni a hasznos és kevésbé szükséges kellékeket. Az alábbi tanácsok inkább abban próbálnak segíteni, hogyan könnyítheti meg az újdönsült anya a saját életét a baba érkezése utáni hetekben.

Készüljön előre!

Gyűjtsön tapasztalatot a csecsemő ellátásáról! Az első hetekben, amikor az újszülött még olyan törékenynek látszik, sokat segíthet és biztonságot adhat, ha van fogalma róla, hogyan gondozzák mások a csecsemőjüket. Ha van olyan rokona, ismerőse, barátja, aki megosztja saját tapasztalatait, esetleg személyesen is részt tud venni a csecsemő gondozásában, az önbizalmat adhat. Ha a közvetlen ismeretségi körben nincs olyan család, ahol csecsemő van, érdemes már a szülés előtt elmenni egy baba-mama körbe vagy egy szoptatást támogató csoportba, ahol általában várandósokat is szívesen látnak. Egy másik opció egy szervezett tanfolyamon, például a védőnők, a kórház által tartott szülés-előkészítőn való részvétel, ahol az újszülött-gondozásra is kitérnek.

Keressen egy szoptatási tanácsadót még a szülés előtt. Ha bármi gond lenne a szoptatás körül az első hetekben, nagy könnyebbség lehet, ha nem akkor kell kitalálni, ki is tudna szakszerűen segíteni. Az anya így sok felesleges aggodalomtól kímélheti meg magát a hormonálisan is "viharos" periódusban.

Érdemes elgondolkozni azon is, hogy mit eszik a család, miután az anya hazaér a csecsemővel. Készítsen ételeket és fagyassza le őket. Az első hetekben a legtöbb anyának nincs ilyesmire ideje és legtöbbször kedve sincs hozzá, hogy főzzön, így sokkal könnyebb csak benyúlni a hűtőbe és elővenni valami finom hazait. Egy nagybevásárlást is érdemes elvégezni még a szülés előtt, hogy mindenből legyen otthon tartalék.

Kérjen és fogadjon el segítséget!

Anya, anyós, nagymama, a kórházi csecsemősök, a gyermekorvos, a gyerekes barátok legtöbbször szívesen válaszolnak kérdésekre, bármilyen csip-csup dologról legyen szó. Ha valaki felajánlja, hogy segít, el kell fogadni, és át kell gondolni, mi az, amire a leginkább szükség van - esetleg a főzés, egy kisebb bevásárlás, takarítás, vagy hogy valaki vigyázzon a nagyobb gyerekekre, hozza-vigye őket az oviból, iskolából. A szerettei biztosan nem tartják lustának vagy önzőnek az anyát, ha ilyesmit kér, és így több idő marad, amit az újszülöttel, a ráhangolódással lehet tölteni.

Akkor fogadjon látogatókat, amikor felkészült rá!

Beszélje meg partnerével, hogy mi legyen a látogatókkal. Sokan úgy érzik, hogy pihenésre és intim együttlétre van szükségük az újszülöttel, és ezt meg lehet mondani a látogatóknak is. Szükség van segítségre, de nem kell mindenkit beengedni a lakásba.

A telefonálás is várhat. Az első hetekben lehet, hogy nincs ideje, kedve, energiája arra, hogy felvegye a telefont. Az üzenetrögzítő elvégzi ezt a feladatot, és vissza lehet hívni bárkit egy alkalmasabb időpontban. Ha folyamatosan frissítik a rögzítő üzenetét a babával és a családdal kapcsolatos aktuális hírekkel, mindenki kiveheti egy kicsit a részét az új család öröméből, anélkül, hogy bárkinek zavaró lenne a kíváncsiskodás.

Pihenjen, amikor csak tud!

Az anyuka akkor tud leginkább pihenni, amikor a csecsemő is alszik, és az első időkben ez a menetrend még kiszámíthatatlan. A háztartás várhat. A sok pihenés és alvás javítja a közérzetet és egy újdonsült anyának valóban szüksége van rá.

Nem szükséges előre eldönteni, hogy hol aludjon az újszülött. Van, akinek a kiságy jön be, van, akinek a családi ágy. Jó, ha ebben is rugalmasak a szülők, fontos, hogy mindenki valamennyi alváshoz jusson, és az elrendezés idővel változhat is.

Töltsön időt a friss levegőn!

Télen ezt egy kicsit nehezebb kivitelezni, de mindenkinek jót tesz a friss levegő és a napsütés. A csecsemőt mindig az időjárásnak megfelelően öltöztesse fel. Egy kendőben magára kötve és fölé öltözve bármikor elmehet egy rövid sétára akár egy újszülöttel is.

Ne feszegesse a határait!

Előfordulhat, hogy az újszülött annak ellenére, hogy nem éhes, tiszta a pelenkája és nincs semmilyen egészségi problémája, hosszasan sír nap mint nap. Ez nagyon fárasztó és frusztráló lehet az anyának, különösen, ha egyedül van otthon. Amennyiben úgy érzi, hogy tehetetlen és fél, hogy elszakad a cérna, tegye le a babát egy biztonságos helyre, és menjen ki egy kicsit a szobából 5-10 percre, amíg egy kicsit megnyugszik.

Bízzon az ösztöneiben!

Az élet egy csecsemővel sok meglepetést tartogat, amire nem lehet felkészülni. Sok dolgot meg lehet tanulni, de vannak váratlan helyzetek, amikor az a legjobb, ha a szülők mernek bízni az ösztöneikben. Sokszor hibázik az ember, amiből utólag lehet tanulni. Csak a sikeres és sikertelen próbálkozások árán tapasztalhatja ki a szülő, hogy mi a legjobb a csecsemője számára. Nincs szükség rá, hogy bárkinek bármit bebizonyítson. Az számít csak, hogy saját magára és a babájára tudjon koncentrálni.

Élvezze ki a pillanatot!

Az elején sokan úgy gondolják, hogy soha nem lesznek elég jó szülők. Aztán az életük részévé válik a szülőség és a gyermek, és nem tudják elképzelni, milyen is volt az élet korábban. A gyereknevelésben is vannak jobb és nehezebb periódusok, de egy biztos: a baba folyamatosan fejlődik, egyre önállóbb lesz és egy-kettőre felnő. Az első mosoly, vagy amikor békésen anyja vagy apja mellkasán alszik, amikor először a szemükbe néz, és azt mondja, anya vagy apa, feledhetetlen pillanatok, amelyek megérik a sok kétséget és fáradságot, ami szintén a gyereknevelés része.

Koncentráljon mindig az aktuális feladatokra, ne aggódjon azon, mi lesz egy hét vagy egy hónap múlva. Ha váratlan, ismeretlen helyzettel találja magát szembe, ne essen kétségbe, gondoljon arra, hogy a legtöbb problémára van megoldás. A babának is minden újdonság csakúgy, mint a szülőnek.

És végül: élvezze ki a pillanatot. A babák csak rövid ideig újszülöttek. Ha van valami, amivel úgy érzi, nem tud megbirkózni, gondoljon arra, hogy hamarosan vége lesz ennek a korszaknak, talán sokkal hamarabb, mint várná.

A cikk a babycenter.com írása alapján készült.

Cikkajánló

Forrás: Northfoto

iStockPhoto

Forrás: AFP

Tizenkét lépés az egészséges
terhességhez vezető úton

Szextippek várandósan

Sportolás a terhesség alatt



***

A családtervezéstől a baba megszületéséig (x)

A Születéskönyvben dr. Gasztonyi Zoltán, az Istenhegyi Géndiagnosztikai Centrum Családtervezési és Nőgyógyászati Osztályának szakmai vezetője kalauzolja végig az olvasót a családtervezéstől egészen a születésig. A könyv azért készült el, mert a kismamák közül sokan túlzott aggodalommal tekintenek a babavárás időszakára. Bár az interneten ma már elvileg minden információ megtalálható, mégis sok tévhit és félinformáció kering a különféle fórumokon és netes oldalakon.

Aki viszont végigolvassa a könyvet, nem marad tanácstalan a babavárás alatti történésekkel kapcsolatban. A szuleteskonyv.hu honlapon további információk és néhány könyvfejezet is olvasható, és ugyanitt meg is rendelhető a könyv.