Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Vágólapra másolva!
A magas koffeintartalmú energiaitalok fogyasztása gyermekekben és fiatalokban komoly egészségi problémákat okozhat, különösen, ha krónikus betegségben szenvednek vagy gyógyszeres kezelés alatt állnak - figyelmeztetnek az amerikai Miami Egyetem gyermekgyógyászati tanszékének orvosai.
Vágólapra másolva!

A Pediatrics című gyermekgyógyászati lapban közölt összefoglalóban Sara M. Seifert és kollégái orvosi esettanulmányokat és vizsgálatokat, nem szakmai lapokban megjelent cikkeket, valamint a termékekről rendelkezésre álló adatokat tekintettek át.

A szerzők felhívják a figyelmet, hogy a magas koffeintartalmú energiaitalok fogyasztása egészségi problémákat, köztük szívdobogásérzést, magas vérnyomást, alvászavarokat, szívbetegekben pedig akár szívrohamot és halált is okozhat.

Tudatosítani kell a gyerekekben, hogy az energiaital nem nekik való

Ezért arra buzdítják a gyermekorvosokat, hogy hívják fel az energiaitalok káros hatásaira betegeik figyelmét, különösen azokét, akik szívbetegségben, illetve hangulat- vagy viselkedészavarban (például figyelemhiányos hiperaktivitásban) szenvednek. Az italok magas cukortartalma kockázatot jelent a cukorbetegek számára is.

A cikk konklúziója szerint az energiaitaloknak a gyermekek egészségre nézve semmilyen előnyös hatása nincs, és számos összetevőjüket nem vizsgálták és nem szabályozzák eléggé.

A koffeinen kívül az energiaitalok egyéb élénkítő hatású vegyületet is tartalmazhatnak, például répa- vagy izocukrot, taurint, ginszenget és guaranát.

Felnőtteknek maximálisan napi 300 mg koffein ajánlott

Az Európai Unióban jelenleg nincs az energiaitalokra vonatkozó külön szabályozás. Azonban a 150 mg/l-nél nagyobb koffeinkoncentrációjú italok címkéjén szerepelnie kell a "Magas koffeintartalom" figyelmeztetésnek, illetve zárójelben fel kell tüntetni a tényleges koffeintartalmat (mg/100 ml-ben).

Táplálkozási ajánlások szerint egy felnőtt ember számára az ajánlott koffeinmennyiség naponta maximálisan 300 mg, de az érték Európában átlagosan 200 mg körül van. Egy csészényi (2 dl) hosszú kávéban átlagosan 90-180 mg, egy adag (0,5 dl) presszókávéban 100 mg, egy csésze fekete teában 20-90 mg, egy csésze oolong teában 10-45 mg, míg egy csésze zöld teában 5-30 mg koffein található. Egy pohár (kb.2,5 dl) guaránát tartalmazó energiaital koffeintartalma pedig 28-87 mg közötti tartományban mozog.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről