Vágólapra másolva!
Itt a szezon, használjuk ki, mert az epernek rengeteg jótékony hatású összetevője van.
Vágólapra másolva!

A szív formájú, zamatos eper évszázadok óta a tisztaság, a szenvedély és a gyógyítás szimbóluma. Nem véletlenül, hiszen tápanyagban kiemelkedően gazdag.

C-vitaminból többet tartalmaz, mint a citrom vagy a narancs, 15 dkg elfogyasztása már fedezi napi C-vitamin-szükségletünket. A vitaminok közül található benne még A-, E-, K- és többféle B-vitamin is.

Ásványi anyagai közül kiemelendő a kálium és a vas, amelyek a vérnyomás szabályozásában, valamint a vérképzésben játszanak szerepet. Ezen kívül tartalmaz még foszfort, kalciumot, magnéziumot, szelént, mangánt, fluort, valamint nyomokban cinket és rezet.

Szív- és érrendszeri panaszokra, köszvényre, reumára, szembetegségekre

Az eper kiváló forrása a pektinnek és egyéb vízben oldódó élelmi rostoknak, amelyek gátolják a zsírok felszívodását, ily módon csökkentik a vér koleszterinszintját. De vérnyomáscsökkentő és a homocisztein fehérje szintjének mérséklése révén is szívvédő hatású.

Kiemelkedő az eper szabadgyök-megkötő képessége is, antioxidáns tartalmát illetően a gyümölcsök között az első öt között található ( az aszalt szilva, a mazsola, az áfonya és a feketeszeder előzi meg).

A gyümölcsben található legfőbb antioxidánsok a C-vitamin, a folsav, az antocianin és a kvercetin. Mivel a szembetegségek többségének (szemszárazság, a látóideg rendellenes működése, sárgafolt-elfajulás) hátterében részben a szabadgyökök nagy mennyisége és bizonyos tápanyagok hiánya áll, ezért az eper szembarát is.

Ugyancsak magas antioxidánstartalma miatt képes a reumás-köszvényes fájdalmak enyhítésére, valamint e tulajdonsága miatt rákmegelőző is.

Kismamáknak különösen ajánlott, gyermekkel azonban óvatosan kóstoltassuk

Gyermeket tervezőknek, kismamáknak az eper magas folsavtartalma miatt ajánlott. De tartalmaz jódot is, amely nélkülözhetetlen a magzat hormonális rendszerének fejlődéséhez, valamint szerepe van a gyermek jövendő értelmi szintjének kialakításában, sőt a várandósság megtartásában is.

Dohányosoknak vagy passzív dohányosoknak is érdemes epret fogyasztaniuk. A gyümölcsben található egyik fenolvegyület, az ún. ellagénsav ugyanis csökkenti a többek között a cigarettafüstben nagy mennyiségben jelen lévő karcinogének sejtkárosító hatását. Ráadásul a főzés, sütés nem roncsolja az ellagénsavat, így az epres sütemény, lekvár ugyancsak előnyös élettani hatásokkal rendelkezik.

Sokaknál azonban az eper súlyos allergiás reakciókat válthat ki, ezért kisgyereknek először csak óvatosan adjuk, és figyeljük az esetleges reakciókat. A gyümölcstől felléphet orális allergiás szindróma, de szénanátha-szerű tünetek, csalánkiütés, sőt súlyos esetben légzési nehézség is jelentkezhet.

Fogyasszuk frissen, turmixnak, salátának, süteménybe

Az epret a legjobb frissen fogyasztani, de vásárláskor figyeljünk rá, hogy nem igazán bírja a tárolást, néhány napnál tovább hütőben sem tartható el.

Fogyaszthatjuk továbbá turmixként, például banánnal és frissen facsart narancslével vagy szűrt almalével összerázva, de tejes turmixhoz, gyümölcsjoghurthoz is adhatjuk.

Gyümölcssalátákhoz is kiváló, de főzhetünk belőle lekvárt vagy dzsemet is. Süteményekhez, tortákhoz, pudingokba is tehetjük - akár csak diszítésként is.

Végül készíthetünk belőle likőrt és bólét is, de felszolgálhatjuk pezsgő mellé is.