Étrenddel csökkenthető az alkohol iránti vágy

Vágólapra másolva!
Az olajos halakban található egyik omega-3 zsírsav csökkenti a depressziót és az alkohol iránti vágyat - derült ki amerikai pszichiáterek állatkísérletes vizsgálataiból.
Vágólapra másolva!

Az Indiana Egyetem orvosi karának kutatók a dokozahexánsav (DHS) nevű omega-3 zsírsav hatását az úgynevezett bipoláris zavar modellezésére kitenyésztett, stresszérzékeny egértözs egyedein tanulmányozták. A több éven át tartó vizsgálatban Alexander B. Niculescu, az Indianai Egyetem orvosi karának kutatója és munkatársai azt találták, hogy a vegyület normalizálta az állatok viselkedését. Eredményeiket a Translational Psychiatry című szaklapban tették közzé.

A Niculescu laboratóriumában kitenyésztett egértörzsre jellegzetes bipoláris tünetek: a depresszió és a - főleg stressz hatására fellépő - túlzott "felpörgetettség" (mánia) váltakozása jellemző. Azoknak az egereknek, amelyek tápjába rendszeresen DHS-t kevertek, enyhültek, illetve elmúltak a depressziós, illetve mániás tüneteik.

A vizsgált állatok agyában bekövetkező molekuláris változásokat vizsgálva a kutatók azt találták, hogy a DHS-kezelés olyan gének működését befolyásoltak, amelyek egyes pszichiátriai gyógyszerek támadáspontjai.

A kutatók meglepetésére továbbá a DHS csökkentette a bipoláris zavarban szenvedő állatok alkohol iránti, jellemzően erős vonzódását. Ezt az eredményt a kutatók egy másik, az alkoholizmus vizsgálatára használt állatmodellben, az úgynevezett P-patkányokban is megerősítették.

A kutatók szerint érdemes emberben is megvizsgálni az étrendi omega-3 zsírsavak hatását a bipoláris zavarra, illetve az alkoholizmusra. Elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben az omega-3 zsírsavakat kiegészítő kezelésként fogják alkalmazni a gyógyszeres terápia hatékonyságának fokozására, a szükséges gyógyszerdózis csökkentésére. Ennek főként terhes vagy gyermekvállalásra készülő nők esetében van jelentősége - írják a szerzőik. Az omega-3 zsírsavak nagy mennyiségben a tengeri olajos halakban fordulnak elő.