A HPV-fertőzöttség világszerte egyre gyakoribb, egyes országokban már a férfiak fele is vírushordozó. Nálunk még valószínűleg a nők vannak többségben, és körülbelül harmadukat érintheti a kór. Általában nem élethosszig tartó fertőzöttségről van szó, hónapok-évek alatt a szervezet megszabadul a kórokozóktól. Baj akkor van, ha a vírus DNS-e beépül a sejtjeinkbe.

Brazíliában, Mexikóban és az egyesült államokbeli Floridában a férfiak fele a HPV (humán papillóma vírus) legalább egy típusával fertőzött - írta a közelmúltban a Lancet orvosi szaklap.

A 4000 tünetmentes önkéntesben a vírus szervezetből való kiürülésének ideje átlagos ideje 7,5 hónap volt, de akadt olyan vírustípus is, amelynél  ez 24 hónapig is eltartott.

A méhnyakrák szempontjából a legkockázatosabbnak tartott HPV-16 kiürülése a férfiakból átlagosan 12 hónap volt.

"Csendes" fertőzés

"A humán papillóma vírus rendkívül rejtőzködő kórokozó: a hámban, a hámsejtekben van jelen, ily módon az immunrendszer is csak egy bizonyos idő után képes felismerni és eltávolítani. Nagyon ''óvatos"' vírus, ameddig lehet, leplezi magát" - mondja dr. Máthé Miklós, a Semmelweis Egyetem Bőrgyógyászati Klinika mikrobiológiai laborjának orvosa."

"Az esetek mintegy 60 százalékában fél éven belül megszűnik a vírushordozás, de sokaknál évekig is elhúzódhat. Veszély akkor van a méhnyaki hám esetében, amikor a vírus-DNS beépül az adott hámsejt DNS-ébe, és a sejtet rosszindulatú elfajulás felé viszi. Erre a magas kockázatú humán papillóma vírusok képesek."

Közel száz típusa létezik

A HPV-nek közel száz típusa létezik, amelyek között akadnak alacsony és magas kockázatúak is. Ez utóbbiak száma 15 körül van. Az alacsony kockázatú típusok szemölcsöket vagy jóindulatú, de méretes és ezért roppant zavaró növedékeket okozhatnak többek között a bőrön vagy a genitáliákon.

Velük szemben a magasabb kockázatúaknak szerepük van egyes daganatos betegségek (méhnyak-, vulva-, hüvely-, szájrák) kialakulásában is. Fontos tudni, hogy a vírus jelenléte a fertőzött anyák csecsemőiben is kimutatható, többnyire a szájnyálkahártyán, illetve a genitális régióban. A gyógyulás általában spontán folyamat.


A HPV esetében nem létezik biztonságos szex?

A korábbi epidemiológiai (járványtani) tanulmányuk alapján a HPV esetében a "biztonságos szex" (a kondom  használata) kevésbé jelent védelmet, mint más szexuálisan terjedő betegségek esetében. "Míg a gonorrhea, azaz a kankó vagy a HIV esetében jelentős  védelmet nyújt az óvszer, a HPV esetében  ez - úgy tűnik -,  kevésbé hatékony, mert a papillómavírus nem olyan érzékeny, és nem szigorúan a nyálkahártyához és a nemi váladékhoz kötődik" - mondja Máthé Miklós.

A vizsgálatok szerint azonban a promiszkuitás, a gyakori partnerváltás mindenképpen növeli a fertőzöttség kockázatát - nem meglepő, hogy ezért leginkább a fiatalabb generációkra jellemző a kór, és kisebb az előfordulása a házasságban élők körében.

Ma már nem veszélytelen az orális szex sem

Korábbi vizsgálatok kimutatták azt is, hogy a gyakori partnerváltás a szájnyálkahártya HPV-fertőzésének kockázatát szintén növeli, ami a dohányzás és az alkohol mellett a szájüregi rák kialakulásának egyik legfőbb kockázati tényezője.

Forrás: Wikipedia/George Chernilevsky

Friss kutatási eredmények szerint az USA-ban a szájüregi daganatok első számú oka ma már az orális szex során szerzett HPV-fertőzés, és nem a nikotin.

Hasonló vizsgálatot férfiak körében még nem végeztek itthon. Az azonban elmondható, hogy a szájüregi daganatok hátterében a virális okok nálunk a harmadik helyen állnak az alkohol és a dohányzás után. A szájüregi daganatok pedig a leggyakoribb ráktípusok közé tartoznak hazánkban.

A magyar nők körülbelül harmada fertőzött

Az 1990-es  évek közepén készült az első hazai, országos HPV-fertőzöttségi vizsgálat tünetmentes nők körében, amelynek eredménye szerint a HPV-fertőzés a 18 és 60 év közötti nők körében 12,5 és 27,5 százalék között volt. Azóta több regionális vizsgálat (debreceni, szegedi) is a magasabb százalékokat erősítette meg, a fertőzöttség aránya megközelíti az egyharmadot. Ez persze nem jelent élethosszig tartó vírushordozást, a legtöbb esetben átmeneti fertőzöttségről van csak szó.


Hogyan ismerhetjük fel a fertőzöttséget?

"A HPV vírusokat rendkívül könnyű elkapni. Alacsony rizikójú típusaikat, például egy talpi szemölcsöt okozó vírust könnyen összeszedhetünk uszodában, fürdőben, szállóban, de akár otthon, családtagjainktól is vagy tárgyak közvetítésével" - mondja dr. Máthé Miklós. A magasabb kockázatú típusok, mint a nálunk leggyakoribb HPV-16, -18, -31 vagy -33, jellemzően szexuális úton terjednek.

A fertőzés nőknél és férfiaknál is járhat nemi szerven megjelenő szemölcsökkel, különböző növedékekkel, de - egy rejtőzködő vírushoz illően - sokszor semmilyen tünet nem jelentkezik: nem csíp, nem szúr, nem ég, és nem jellemző váladékozás sem. "Előfordul, hogy a méhnyaki folyamatnak sincsenek különösebben tünetei, miközben a hámban már megindulnak olyan kóros,  veszélyes változások, amelyek citológiai szűréssel leleplezhetők lennének" - mondja Máthé Miklós.

A fertőzés a szájnyálkahártyában is sokszor tünet nélküli, de kialakulhatnak növedékek is. Ha valaki ilyet érzékel szájában, forduljon minél előbb fogszakorvoshoz vagy szájsebészhez, különösen, ha fekély vagy elszarusodás is jelentkezik, mert ezek már akár szájrák tünetei is lehetnek.

Ellenszer nincs, érdemes oltatni

Csakúgy, mint a legtöbb egyéb vírus ellen, a HPV-típusok ellen sem létezik gyógyszer, a szakemberek általában csak a szemölcsöket, növedékeket kezelik helyileg ecsetelőkkel vagy műtéti úton eltávolítással, lefagyasztással.

"Az oltások jelentősen redukálják a méhnyakrák, illetve a végbél és a genitáliák környékén kialakuló daganatok kockázatát, de mivel tizenöt magas rizikójú humán papillóma vírus van, és mindet egyik vakcina sem tartalmazza, 100 százalékos védelmet az oltás sem jelent. Az oltások általában csak két gyakori nagy kockázatú és két fontos alacsonyabb kockázatú típus ellen nyújtanak teljes védelmet . Ezért, bár az oltás jóval  nagyobb  biztonságot ad, a nőgyógyászati rákszűrések továbbra sem elhanyagolhatók" - mondja dr. Máthé.

Mivel a HPV-fertőzöttség aránya világszerte a legmagasabb a húszas évei elején járó generáció körében, az oltást a szexuális élet megkezdése előtt érdemes beadatni a fiataloknak.

A férfiak nagy valószínűséggel átadják a vírust a partnerüknek

A férfiakban a HPV-fertőzöttséget általában a külső elváltozások (például szemölcsök) alapján fedezik fel, de a legtöbb hazai szakrendelőben van lehetőség a vírus HPV-teszttel végzett kimutatására is. Bár a férfiak számára a HPV-fertőzés nem jelent komoly veszélyt, partnerüknek nagy valószínűséggel átadják a kórokozót, akkor is, ha tünetmentesek. A csak egymással nemi életet élő párok valószínűleg nem fertőzik meg egymást többször ugyanazzal a vírussal, mivel ha a kórokozóval szemben immunitás alakul ki, az meggátolja az azonos típussal való újbóli fertőzést. Egy adott HPV-típussal szembeni védettség azonban nem jelent védettséget egy újabb, másik HPV-típussal való fertőzéssel szemben.