Fogyókúra csípős paprikával

2011.04.26. 17:10

Ha csípős paprikával fűszerezzük ételeinket, csökkenthetjük az étvágyunkat, különösen, ha korábban nem használtuk rendszeresen a fűszert - derült ki amerikai táplálkozáskutatók vizsgálatából.

Richard Mattes és Mary-Jon Ludy, az Indiana állambeli Purdue Egyetem táplálkozáskutató központjának kutatói azt találták, hogy a csípős pirospaprika fogyasztása segít az étvágy kordában tartásában és fokozza a kalóriafelhasználást, különösen azokban, akik korábban nem használták rendszeresen a fűszert.

Korábbi vizsgálatokban azt találták, hogy a pirospaprika csípősségét adó kapszaicin csökkenti az éhségérzetet és fokozza az energiafelhasználást, vagyis a kalóriák égetését. Ezekben a vizsgálatokban azonban általában jóval nagyobb mennyiségű kapszaicint használtak, mint amennyi egy átlagember mindennapi étrendjébe belefér. Mattes és Ludy azonban olyan mennyiségű paprikát - maximum 1 grammot, vagyis körülbelül fél teáskanálnyit - használt, amely a legtöbb felnőtt számára tolerálható.

A Physiology & Behavior című szaklapban közölt vizsgálatban egy chilipaprika-félét, cayenne pirospaprikát használtak szárított, őrölt formában. A chilipaprikák a világ leggyakrabban használt fűszernövényei közé tartoznak, és legtöbbjük tartalmaz kapszaicint.

A fűszer hatására kevésbé kívánjuk a zsíros, a sós és az édes ételeket

A hathetes vizsgálatban 25 normális testsúlyú ember vett részt, akik közül 13-an szerették a fűszeres ételeket, 12-en pedig nem. Mindkét csoportban előre meghatározták, hogy a résztvevők mennyi csípős paprikát fogyasztanak szívesen, és ezzel az adaggal fűszerezték egyébként azonos összetételű ételüket: a fűszeres ízeket kedvelőkét 1,8 gramm, míg a másik csoport tagjaiét 0,3 gramm paprikával. A következő alkalommal valamennyien megkapták ugyanezt az ételt, ám ezúttal paprika nélkül.

A kutatók azt találták, hogy a paprikás étel fogyasztása után mindkét csoport tagjainak emelkedett a testhőmérséklete és több kalóriát égettek el, mint a paprika nélkül készült fogást követően. Továbbá azoknak, akik korábban nem fogyasztottak rendszeresen csípős paprikát, a fűszer hatására csökkent az éhségérzete, különösen a zsíros, sós és édes ételeket kívánták kevésbé. A fűszerkedvelő csoportban ezt a hatást nem tapasztalták, ami arra utal, hogy ha a szervezet hozzászokik a kapszaicinhez, az veszít hatékonyságából.

A kutatók szerint bár a csípős paprika fogyasztása önmagában nem elég a fogyáshoz, a fűszer használata egy könnyen megvalósítható, kis lépés, amit bárki megtehet az egészséges testsúly megőrzéséért. A jövőben érdemes megvzisgálni, hogy milyen hosszú ideig áll fenn a jótékony hatás, illetve hogyan lehet étrendi változtatások segítségével minél tovább fenntartani.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a kapszaicint nem érdemes kivonatként, kapszula formájában fogyasztani, mert az íz - a jellegzetes égő érzés a szánkban - fokozza az emésztésre, a hőháztartásra, az energiafogyasztásra és az étvágyra gyakorolt hatást. A szerzők kiemelik, hogy az ízek két különböző szinten hatnak: először is meghatározzák, hogy egy étel számunkra kellemes-e, és ezáltal befolyásolják, hogy mennyit eszünk belőle, másrészt különböző élettani folyamatokra hatva befolyásolják, hogy hogyan emésztjük meg az ételt, és milyen hatékonyan szívódnak fel és hasznosulnak a tápanyagok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK