Kiderült, hogy a borfogyasztás a leégés ellen is véd

Vágólapra másolva!
Számos korábbi kutatás igazolta már a borfogyasztás jótékony hatásait: ezek szerint a kis mennyiségben fogyasztott bor védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek, valamint az Alzheimer-kór, a prosztatarák, de még a fogszuvasodás ellen is. A Barcelonai Egyetem kutatói most azt is kiderítették, hogy a borfogyasztás a káros napsugarak ellen is védhet.
Vágólapra másolva!

A kutatás eredményei szerint a szőlőben és annak származékaiban lévő flavonoidok (gyógyhatású növényi hatóanyagok) megvédik a bőrt az ultraibolya sugárzás káros hatásaitól.

A bőr felszínét érő UV-sugárzás aktiválja az erős oxidáló hatású szabadgyököket (úgynevezett reaktív oxigéngyököket), beindul a nagyméretű molekulák - például a DNS vagy a lipidek - oxidációja, és olyan enzimek lépnek működésbe, amelyek elpusztítják a hámsejteket. A szőlőben található flavonoidok viszont megakadályozzák a reaktív oxigéngyökök kialakulását az UV-A és UV-B sugárzásnak kitett hámsejtekben, így megelőzhető a sejtpusztulás.

A Barcelonai Egyetem kutatói szerint igen fontos felfedezés, hogy a bőrt növényi eredetű antioxidánsokkal védeni lehet az UV-sugárzástól. Bár az általuk végzett kutatás laboratóriumi körülmények között (in vitro) zajlott, nem pedig emberi szervezeten, a biztató eredmények mégis fontos mérföldkövet jelenthetnek a bőrgyógyászat és a kozmetikai ipar számára. További kutatások elvégzésével talán új módszerekkel védekezhetünk majd a káros sugárzások ellen, és a polifenol- és flavonoid-kivonatokat sikeresen alkalmazhatják majd a gyógyszeriparban vagy a fényvédő kozmetikumok készítésekor.

A tanulmány a Journal of Agricultural and Food Chemistry című lapban jelent meg.