Törölte a szex egy amerikai nő memóriáját

Vágólapra másolva!
Egy igazán emlékezetes szexuális együttlétet sokan titulálnak észvesztőnek, ám egy 54 éves amerikai nő a szó szoros értelemben eszét, illetve emlékezetét vesztette az aktus után: semmire nem emlékezett a szeretkezést megelőző 24 óra történéseiből.
Vágólapra másolva!

A Journal of Emergency Medicine című szaklap számolt be a különös esetről: egy középkorú hölgy került a kórház sürgősségi osztályára, mert a férjével folytatott szexuális együttlét 24 órás emlékezetkiesést okozott nála. Az amerikai Georgetown Egyetemi Kórház orvosai tranziens, azaz átmeneti globális amnéziát (TGA) diagnosztizáltak nála, amely átmeneti időre az emlékezet elvesztésével járó állapot. Ilyenkor a beteg zavarosan tájékozódik az időben, de a fontos információkra (például a nevére, családtagjaira stb.) emlékszik. Annyit bizonyosan lehet tudni, hogy az átmeneti globális amnézia komolyabb érzelmi vagy fizikai hatásra jelentkezik, de a pontos kiváltó oka ismeretlen.

A tudósok gyanítják, hogy nem is az agyban, hanem inkább a nyaki területen kell keresni az okokat. Egy korábbi tanulmány kapcsolatot mutatott ki a tranziens globális amnéziás esetek és a nyaki vénák elégtelen szelepműködése között, vagyis az oxigénhiányos vér - a nem jól záró szelepek miatt - a nyaki vénákból visszaáramlik a fejbe, és az agyban felhalmozódva emlékezetkiesést okoz. Ez megtörténhet szinte bármilyen komolyabb fizikai megterhelés, így akár egy kiadós szexuális együttlét következtében is.

Az állapot különlegessége, hogy általában csak egyszer fordul elő az életben, így a rendszeres, "észvesztő" szexuális élmény átélésének esélye csekély. Az együttlét ettől még lehet tökéletes, de a fenti példához hasonló, átmeneti amnéziát okozó szeretkezés megismétlődése szerencsére nem túl valószínű.