Kapcsolatot találtak a D-vitaminszint és az erek állapota között

Vágólapra másolva!
Rugalmatlanabbak azoknak a gyerekeknek az ütőerei, akiknek nem jut elégséges D-vitamin a szervezetébe. A meglepő és újszerű eredményt az Amerikai Szív Szövetség idei kongresszusán ismertették a Kansas City Gyermekklinikájának orvosai.
Vágólapra másolva!

A megfelelő D-vitamin szintre szükség van az erős csontok kifejlődéséhez, majd a korosodás során a felnőttkori csontrendszer épségéhez. A vitamin sokat segít az öregedés időszakában a szív- és érrendszeri betegségek kockázatcsökkentésében is.

Az Amerikai Szív Szövetség minden évben megrendezett kongresszusa a szívgyógyászok egyik legnagyobb tudományos találkozója.

A közelmúltban zajlott konferencia legfrissebb vizsgálati eredményeiből kiderült többek között, hogy a D-vitaminnal legjobban ellátott férfiak összhalálozása 30 százalékkal kisebb, mint a többieké.

A szívroham okozta halálozás Argentínában is a magas D-vitaminszintűek csoportjában volt a legalacsonyabb, Dániában pedig a változás korában lévő nők körében bizonyította egy vizsgálat ugyanezt.

Függ az erek rugalmassága a D-vitaminszinttől

Gyermekek körében eddig kevés D-vitaminszinttel kapcsolatos vizsgálat született, most azonban az amerikai Kansas City Gyermekklinikán 74, tizenéves és fiatal felnőttet vizsgáltak meg. A laboratóriumi vizsgálat során meghatározták a D-vitaminszintet, valamint ultrahangos nyakiütőér-vizsgálatot végeztek a résztvevőknél.

Azok a gyerekek vagy fiatal felnőttek, akiknek a D-vitamin szintje alacsony volt, mérhetően rugalmatlanabb ütőérrel éltek, mint D-vitaminnal megfelelően ellátott társaik. Az erek rugalmatlansága pedig növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A D-vitaminhiányon táplálkozással lehet segíteni, mert a vitamin elővitaminja tejtermékekben bőségesen megtalálható. Súlyosabb hiány esetén a vitamin gyógyszer formájában is pótolható.